een tuinset kopen
Een tuinset kopen, waar moet je rekening mee houden?
Gepubliceerd op: 13 januari 2020

Een tuinset kopen klinkt helemaal niet ingewikkeld. Je speurt gewoon het internet af en/of je gaat naar een tuincentrum of showroom gespecialiseerd in tuinmeubelen. Je kijkt rond en probeert hier en daar een aantal stoelen uit. En als het prettig zit, is het toch prima? Maar toch is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan bij de aanschaf. 

Er is in tegenstelling tot vroeger een zeer ruime keus in tuinmeubelen. Ga je bijvoorbeeld voor een loungeset of wordt het tuinmeubilair vooral gebruikt om aan te eten? Deze vraag en een aantal andere vragen moet je jezelf zeker stellen voordat je overgaat tot een tuinset kopen.

Denk bijvoorbeeld aan de ruimte die er in de tuin of op het terras/balkon beschikbaar is voor het tuinmeubilair. En hoeveel budget heb je maximaal te besteden?

Een tuinset kopen, waar ben je naar op zoek?

Waarvoor wil je het nieuwe tuinmeubilair gebruiken? Wil je lekker met vrienden en familie heerlijk loungen? Of gebruik je de set ook om vaak en uitgebreid aan te eten?

Om aan een loungeset te eten is vaak ongemakkelijk, omdat de echte loungetafels vrij laag zijn. Maar aan de andere kant kun je in een loungeset wel heerlijk liggen of lekker onderuit gezakt zitten.

Heb je genoeg ruimte in de tuin hebt en het bijbehorende budget, dan kun je uiteraard voor beide opties kiezen.

Maar als je de ruimte niet hebt, dan kun je wellicht beter kiezen voor een tafel waar je makkelijk aan kunt eten. Dit combineer je dan met een comfortabele tuinstoel waar je ’s avonds relaxed in kunt natafelen. Of je gaat op zoek naar een lounge dining set, die zie je tegenwoordig steeds meer.

Wat is je maximale budget?

Het beschikbare budget speelt een grote rol bij de aanschaf van een nieuwe tuinset. Het maakt een heel verschil of je € 500,00 tot je beschikking hebt of dat je een bedrag van € 2.500,00 te besteden hebt.

Hoe meer kwaliteit je wil hoe hoger het prijskaartje vaak is. De grootte van de set speelt ook zeker een rol. Zoek je slechts twee hangstoelen met een klein tafeltje, dan heb je minder budget nodig.

Oriënteer je goed, vergelijk prijzen en wacht eventueel op een aanbieding. Terwijl je dat doet, kun je ook nog even door sparen 😉

Hoeveel ruimte is er voor een tuinset?

In de eerste plaats moet je bepalen hoe je de tuinmeubelen wilt gaan neerzetten. Als je de tuinmeubelen vlakbij de gevel plaatst, raden we je aan om de tuintafel dwars op de gevel neer te zetten. Je voorkomt hiermee dat een groepje mensen zicht heeft op de woning i.p.v. de tuin.

Bijkomend voordeel is dat de tuin vaak groter lijkt, want je creërt meer lengte. En de kans is groot dat je ruimte overhoudt voor een extra tuinmeubel of tuinaccessoires.

Bereken daarna de ruimte van het terras voordat je op zoek gaat naar de ideale tuinset. Het is een tegenvaller als je tuinmeubilair geleverd is en de ruimte in je tuin te klein blijkt te zijn.

Je kunt een plattegrond van de plek maken waar de tuinset komt te staan.  Geef hierop de lengte en breedte aan van het terras of balkon. Zet op de tekening ook en maat van een eventuele deur.

Houd op de plattegrond ook rekening met de loopruimte en de ruimte die nodig is om de stoelen te verschuiven. Wat loopruimte betreft heb je zeker 50 cm nodig. En voor het verschuiven van de stoel nog eens 60 tot 75 cm. En dan heb je de tafel nog niet meegerekend.

Het kan lastig zijn om vanaf een tekening te bepalen of je voldoende ruimte hebt voor de gewenste tuinset. Je kunt met schilderstape de ruimte voor de tafel weergeven. Vervolgens de ruimte voor de stoelen incl. het verschuiven met schilderstape aangeven. Tot slot plak je nog een stuk tape voor de loopruimte.

Voor welke materiaalsoort kies je?

De uitstraling die je wilt creëren met de nieuwe tuinmeubelen moet wel bij je persoonlijke stijl passen en uiteraard bij de tuin. Ga je bijvoorbeeld voor een romantische cottage stijl, een watertuin of een tuin met strakke lijnen en vormen? Een metalen tuinsetje bestaande uit een tafeltje met 2 stoeltjes staat mooi in een romantische tuin. Maar wil je een strakke tuin, dan zal je keus anders uitpakken.

Een tuinset kopen kan een behoorlijke investering zijn, zeker als je kiest voor duurzame tuinmeubelen. Er zijn tegenwoordig veel materialen waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan steigerhout, teakhout, wicker, aluminium, bamboe, riet, rotan, rvs, textileen, kunststof, staal en gietijzer. Onder deze soorten zijn zeer duurzame tuinmeubelen te vinden, maar ook de minder duurzame exemplaren.

Sommige materiaalsoorten vragen meer onderhoud dan andere soorten zoals kunststof. Een goede kwaliteit kunststof gaat lang mee, maar het mist de natuurlijke uitstraling die je bij hout en riet bijvoorbeeld wel hebt. Dus vraag je ook af of je tijd wilt besteden in het onderhouden van je aankoop.

Nog wat tips

  1. Kies bij voorkeur voor neutrale tinten. Denk hierbij aan antraciet, grijs en donkerblauw en de natuurkleuren zoals donkerbruin.
  2. Bewaar de modekleuren voor de accessoires. Als je bent uitgekeken op een bepaalde look, dan kun je deze vervangen zonder al te veel geld uit te geven.
  3. Kies met kleine kinderen en/of huisdieren liever niet voor hele lichte of witte kussens. Na een paar weken kunnen de kussens zodanig vervuild zijn dat de wasmachine of stomerij vaak ook geen oplossing meer blijken te zijn.
  4. Voor kinderen zijn vaste tuinstoelen een pré. Kinderen kunnen niet altijd de verleiding weerstaan om te spelen met de verschillende standen. Voor het heerlijk relaxen zijn verstelbare tuinstoelen juist prettig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 4 vaste stoelen en 2 verstelbare exemplaren.
  5. Maak een keuze voor duurzaamheid. Kies voor weerbestendig materiaal voorzien van een goede coating. Hier hangt een wat hoger prijskaartje aan, maar voor de lange termijn is het wel een goede keuze.
  6. Ga als het even kan altijd proef zitten. Je kunt prima online rondkijken van wat er allemaal te koop is. Maar het zitcomfort kun je alleen echt goed beoordelen bij het proef zitten. De meeste online winkels hebben een showroom waar de tuinmeubelen staan uitgestald.
  7. Kussens bij de koop inbegrepen. Het kan een onaangename verrassing zijn als naderhand blijkt dat de kussens niet bij de koop zijn inbegrepen, maar dat deze apart gekocht moeten worden. 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X