Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging!

Wij zijn twee jaar geleden kleiner gaan wonen en hebben bij de verhuizing al flink wat spullen weggedaan. Toch hebben we nog steeds teveel dingen in huis. En ook zijn er sinds die tijd ongemerkt weer zaken ons huis binnengeslopen 😉 Hoog tijd dus voor een grondige minimaliseerronde! Doe je mee?

Minimaliseren is in

Stond de vorige eeuw deels in het teken van consumeren, deze eeuw zal staan voor minimaliseren, consuminderen en ontrommelen. Voorheen was ‘meer’ vaak beter. Maar nu realiseren we dat ‘meer’ ook meer gedoe betekent. Alle spullen die we verzamelen moeten namelijk een plekje krijgen en moeten onderhouden worden.

Een heel jaar de tijd

Je huis goed ontrommelen kost tijd. We trekken er dan ook zeker een heel jaar voor uit. We gaan stap voor stap alle vertrekken in huis af. Het is ook geestelijk een heel proces. Mensen kunnen moeilijk loslaten. Gedachten als: stel dat ik dit nog eens nodig heb? Of als dit merk uit de markt gaat? Die informatie heb ik misschien nog nodig, maken het moeilijk afscheid te nemen van spullen, tijdschriften etc. En zo blijven we in een kringetje ronddraaien.

De handtas

De handtas is een goed voorbeeld van hoe we spullen verzamelen. Pak voor de gein je handtas erbij en kieper de inhoud op tafel. Je zult waarschijnlijk versteld staan van de inhoud. Dingen waarvan je misschien het bestaan al was vergeten, terwijl je de tas bijna dagelijks bij je hebt. Een oneindige voorraad pennen, notitieblokjes, lippenstiften, kassabonnetjes, snoepjes, zonnebrandcreme etc zal te voorschijn komen.

Gouden regels bij het opruimen

De vragen die je jezelf moet stellen wanneer je gaat opruimen zijn de volgende:

  1. Vind ik het echt leuk? Geeft het me een goed gevoel?
  2. Heb ik het echt nodig? Hoe vaak gebruik ik het?
  3. Heb ik er plek voor om het op te bergen?

Dezelfde vragen kun je ook stellen wanneer je op het punt staat iets aan te schaffen.

Ouderslaapkamer

De kasten puilen vaak uit en daarom starten we in de ouderslaapkamer. We beginnen redelijk simpel met het beddengoed en de handdoeken. Gaandeweg wordt het waarschijnlijk lastiger wanneer we bij de kleding aankomen 😉

Huishouden op rolletjes

Op onze besloten groep op Facebook ‘huishouden op rolletjes’ besteden we het komend jaar veel aandacht aan het minimaliseren of ontrommelen. Wil je meedoen, meld je dan aan als lid.

Downloads