Een matras kopen
Een matras kopen, waar let je op?
Gepubliceerd op: 30 juni 2020

Waar let je allemaal op bij een matras kopen?  In de eerste plaats of het natuurlijk lekker ligt. We brengen gemiddeld een derde deel van ons leven in bed door, dus je moet er echt lekker op kunnen liggen. Maar er zijn nog een aantal andere punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten matrassen te koop. Waar moet je allemaal op letten, zodat je met een matras thuiskomt wat bij jou past?

Mijn eerste matras kocht ik zonder nadenken. Bij de beddenzaak ging ik even proef liggen en ja hoor, het lag prima! Dat heb ik dus geweten! Het eerste half uurtje voldeed het matras prima. Maar een hele nacht op datzelfde matras beviel toch wat minder. Het was dus mijn eerste officiële miskoop in mijn eerste huisje. Maar helaas, de centjes waren op en dat werd dus sparen voor een nieuw matras. Voor mijn volgende matras heb ik dus eerst het nodige research werk gedaan, waardoor die aankoop een absolute topper was. Elke avond opnieuw was ik blij met m’n fijne en comfortabele matrasje!

Een matras kopen

Bij het aanschaffen van een nieuw matras kun je op de volgende zaken letten:

  • Proefslapen
  • Lengte, gewicht en postuur
  • Ventilatie
  • Warmte vs koude

Proefslapen

Mijn eerste matras kocht ik zonder nadenken. Bij de beddenzaak ging ik even proef liggen en ja hoor, het lag prima! Dat heb ik dus geweten! Het eerste half uurtje voldeed het matras prima. Maar een hele nacht op datzelfde matras beviel toch wat minder. Het was dus mijn eerste officiële miskoop in mijn eerste huisje. Maar helaas, de centjes waren op en dat werd dus sparen voor een nieuw matras.

Voor mijn volgende matras heb ik dus eerst het nodige research werk gedaan, waardoor die aankoop een absolute topper was. En ik had deze keer gekozen voor een matras wat ik zonder problemen gedurende een paar maanden mocht uitproberen. En dat is wat mij betreft een optie die ervoor zorgt dat je geen miskoop doet. Elke avond opnieuw was ik blij met m’n fijne en comfortabele matrasje!

Lengte, gewicht en postuur

Matrassen zijn er in verschillende maten. De meest gangbare maten zijn gebaseerd op een gemiddelde lengte en zijn 200 cm lang. Maar als je wat langer bent kun je beter kiezen voor voor een maat van 210 of zelfs 220 cm. Het beste kun je ervoor zorgen dat een matras minimaal 20 cm langer is dan je eigen lengte.

Ook je gewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste matras. Zeker als je wat zwaarder bent is het goed om te kijken welke matrassen een goede ondersteuning geven. Dit voorkomt op termijn fysieke klachten aan bijvoorbeeld je nek, schouders en rug. Als je geregeld wakker wordt met pijnlijke spieren. kan dit een teken zijn dat je niet op een matras slaapt wat bij jou past.

Als je een breed postuur hebt kun je kiezen voor een breder matras. 90×200 cm breed is voor een eenpersoonsbed de meeste gangbare maat. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor 100×200 cm. En in sommige slaapkamers past bijvoorbeeld beter een matras 200×80 cm.

Voor de meest gangbare maten 90×200, 140×200, 160×200 en 200×200 heb je wel de meeste keus in de dekbedovertrekken en hoeslakens.

Ventilatie

Tijdens onze slaap verliezen we gemiddeld 300 ml vocht. Dit vocht komt terecht op het matras, dekbed en kussen. Als het matras niet in staat is om dit vocht op te nemen, zul je minder goed slapen, want je hebt sneller last van een zweterig gevoel. Bacteriën houden van warmte en vocht en in een dergelijke omgeving zullen zij zich sneller vermenigvuldigen. 

Een matras met een vering heeft een holle binnenruimte. Deze matrassen ventileren bijvoorbeeld veel beter dan een matras met een schuimvulling.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X