een eigen huis kopen
Een huis kopen in een oververhitte woningmarkt
Gepubliceerd op: 26 november 2019

In een aantal regio’s in Nederland is de woningmarkt behoorlijk oververhit. In de vier grote steden bijvoorbeeld stijgen de huizenprijzen behoorlijk en wordt er soms bij inschrijving geboden. Dit is voor de verkopende partij goed nieuws, maar als je nu een huis wil kopen is het lastig. Zeker als je een starter op de huizenmarkt bent. Een huis kopen in een oververhitte woningmarkt is zeker niet eenvoudig. 

Je kunt er knap moedeloos van worden. Voordat je überhaupt een bezichtiging kon inplannen, was het huis wat je op het oog had al weer verkocht. Wat kun je doen om meer kans te maken om het perfecte huis te scoren?

Wensenlijstje

Voordat je start naar de zoektocht naar je ideale huis is het goed om je wensen op papier te zetten. Aan welke eisen moet jouw toekomstige huis voldoen? Hoeveel slaapkamers moeten er minimaal zijn? Welke eisen stel je aan de keuken, badkamer, bergruimte etc? Wil je juist wel verbouwen of helemaal niet?  In welke wijk(en) wil je wonen en zijn er gebieden waar je juist niet wil wonen? Vind je het belangrijk dat er voldoende parkeergelegenheid is of hecht je juist aan een goed openbaar vervoer in de directe nabijheid? Wil je een tuin op het zuiden of maakt het je niet uit? Welke voorzieningen moeten er op loop- of fietsafstand zijn?

Een lijst maken met je wensen en eisen zorgt ervoor dat je niet vergeet wat je belangrijk vindt aan een huis. Een huis kopen in een oververhitte woningmarkt, kan er namelijk voor zorgen dat je je wensen tijdelijk vergeet. Je hebt er niets aan als je een huis koopt wat eigenlijk niet aan je eisen voldoet. Stel dat je inlevert op het aantal slaapkamers, dan kan het zijn dat je je huis met een paar jaar alweer te koop zet, omdat het uiteindelijk toch te klein is. En als je de hoofdprijs hebt betaald is dat best wel zuur.

Vooronderzoek

Wanneer je woont in een regio waar de huizen in mum van tijd worden verkocht is het zeker aan te raden om eerst een uitgebreid vooronderzoek te doen. Waarschijnlijk heb je een aantal buurten op het oog waar je straks wil gaan wonen. Het is de moeite waard om je te verdiepen in de woningmarkt in de buurt waar je op zoek bent naar een huis.

Maak een profiel aan op een aantal huizensites zoals Funda.nl, Jaap.nl of Huislijn.nl. Houd goed bij welke huizen te koop komen en vertel ook aan iedereen dat je op zoek bent naar een woning.

In gewilde buurten kunnen huizen verkocht worden ver boven de vraagprijs. Je kunt bij het kadaster informatie opvragen over o.a. de recente verkopen inclusief koopsommen binnen een bepaald postcodegebied. Je kunt dan inschatten wat er zoal wordt betaald voor een woning. De informatie van het kadaster kun je na de betaling meteen downloaden. Op het moment van het schrijven van deze blog betaal je voor een koopsommenoverzicht € 14,95.

Het financiële plaatje

Tenzij je bulkt van het geld, zul je waarschijnlijk geld moeten lenen om je droomhuis te financieren. Eén van de eerste zaken die je moet regelen is een hypotheek. Je kunt de hypotheek weliswaar nog niet afsluiten. Maar het is wel heel belangrijk om te weten wat je financieel waard bent. Natuurlijk hangt het bij een hypotheek ook af van de waarde van de woning.

Een belangrijke eerste stap is om je goed voor te laten lichten over de verschillende hypotheekvormen, de hypotheekrente en de rentevastperiode en niet te vergeten de voorwaarden die bij een hypotheek horen. Het gaat om veel geld, dus is het gewoon heel erg belangrijk dat je goed geïnformeerd bent.

Houd hierbij ook rekening met de diverse toekomstscenario’s. Heb je nu een relatie of ben je single. Is er een kinderwens. Werk je nu in loondienst en wil je op een gegeven moment misschien een eigen bedrijf beginnen? Dit zijn allemaal scenario’s waar je nu al rekening mee moet houden.

Je hebt je huis gevonden, en nu?

Je kunt uiteraard zonder hulp van een aankoopmakelaar bieden op een woning. Maar het heeft ook zijn voordelen om gebruik te maken van een makelaar. Zij hebben ervaring en ze kennen de huizenmarkt goed. Zeker met een huis kopen in een oververhitte woningmarkt, kan een aankoopmakelaar het verschil maken. Het kan soms zelfs zo zijn dat een bezichtiging met een makelaar sneller doorgang vindt, dan wanneer je zonder aankoopadviseur komt. En het komt voor dat makelaars sneller weten wanneer er een pand op de markt komt.

Voordat je gaat bieden is het goed om van te voren te beslissen of je eventuele roerende goederen (gordijnen, meubelen etc) in je bod meeneemt en wees daar duidelijk over naar de verkopende partij. Je voorkomt daarmee een discussie achteraf.

Je bod uitbrengen

Zeker als de huizen erg gewild zijn, kan het bieden via inschrijving gaan. Dat betekent dat je éénmaal een bod kunt uitbrengen samen met de andere gegadigden.

Je kunt bij het bod een persoonlijk briefje meesturen, waarom jij zo graag in dat huis wil wonen.

Als je honderd procent zeker bent van de financiering, zou je kunnen overwegen om een bod uit te brengen waarin je meldt dat er geen ontbindingsvoorwaarde in het contract hoeft te komen aangaande de hypotheek. Maar dan moet je echt absoluut zeker van je zaak zijn, want anders is het te risicovol.

Het is niet altijd zo dat het hoogste bod wint. Andere factoren kunnen ook de doorslag geven zoals de overdrachtsdatum, de gunfactor, geen ontbindende voorwaarden. Maar nogmaals, als je geen ontbindende voorwaarden laat opnemen, kan dit risico met zich meebrengen!

Ga niet overhaast te werk

Misschien ben je verliefd geworden op een bepaald huis en wil je dit koste wat het kost in je bezit krijgen. Maar doe even een stapje terug. Is deze woning echt het huis waar je jarenlang wil wonen? Voldoet het aan je eisen? Hoe zit het met de maandlasten? Kun je die dertig jaar lang maand in, maand uit opbrengen?

Wanneer de verkoopmakelaar tijdens de bezichtiging vertelt dat er al één of meerdere biedingen liggen, blijf dan rustig en ga vooral niet overhaast een bod uitbrengen. Misschien liggen er al biedingen, maar het kan ook zijn dat dit niet het geval is.

Nog een paar tips

Weet je in welke buurt of straat je wil wonen? Dan kun je overwegen om briefjes rond te brengen dat je graag in die straat wil wonen en of de bewoners misschien zelf verhuisplannen hebben of dat ze iemand anders in de buurt of straat weten?

Moet je echt nu verhuizen of kun je nog een aantal jaar in je bestaande huis blijven wonen? Eventueel met een verbouwing om je woning aan te passen aan je nieuwe woonwensen.

Is een andere regio misschien een optie? Een gebied waar de huizenmarkt niet oververhit is, zodat je voor minder geld een prachtig huis kunt scoren?

Succes met de huizenjacht en als je nog een tip weet, laat dan hieronder een berichtje achter 😉




Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X