We brengen heel wat uurtjes van ons leven slapend door. Dan is het fijn als je een bed hebt, waar je je echt lekker in voelt, zodat je kunt genieten van een heerlijke nachtrust. Dat een matras een belangrijk deel van je bed uitmaakt, dat weten we wel. Maar het dekbed waar we onder slapen is soms een ‘vergeten kindje’. Terwijl een dekbed wat bij jou past ook invloed kan hebben over hoe je slaapt. In deze blog ‘ een duurzaam dekbed kopen’, geven we je een aantal tips waar je bij de aanschaf van een dekbed zeker op moet letten.
Dekbedden zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Wanneer je een dekbed gaat kopen zijn er verschillende punten waar je op kan letten:
- De duurzaamheid van het dekbed
- De vulling en tijk van het dekbed
- De warmteklasse van het dekbed
- De maat van het dekbed
Een duurzaam dekbed kopen
Waar let je op als je een duurzaam dekbed wil kopen? Dat is in de eerste plaats het productieproces. Daarnaast kan je kijken of er bij de productie ook rekening wordt gehouden met het milieu. En welke stoffen worden er voor de vulling en de tijk gebruikt? En in welke mate belasten zij het milieu?
Maar daarnaast kan je kijken wat de verwachte levensduur van het dekbed is. En waar wordt het product gemaakt, hier in Europa of ergens in Azië?
En als je bijvoorbeeld kiest voor een donzen dekbed, hoe zit het dan met de diervriendelijkheid? Worden de eenden en ganzen na hun dood geplukt? Of worden ze ook levend geplukt?
Dit zijn allemaal zaken waar je op kan letten als je een duurzaam dekbed wil gaan kopen.
Wat is een tijk?
Een dekbed bestaat uit een vulling en een tijk. Het tijk is bedoeld om de vulling in het dekbed te houden. Maar ook om stof en vuil buiten het dekbed te houden.
Omdat we tijdens het slapen transpireren, is het daarnaast belangrijk dat een tijk goed vocht kan opnemen.
De meeste tijks worden van katoen gemaakt. Om de kwaliteit van katoen te kunnen beoordelen wordt dit aangeduid met de letters NM met daarachter een cijfer. De letters NM staan voor Nummer Metrisch. Het cijfer daarachter staat voor het aantal meter draad wat is gebruikt om een tijk te maken.
Als je voor een dekbed gaat kijken zal je voor de tijk meestal deze termen tegenkomen:
- Perkal tijk
- Batist tijk
- Satijngeweven tijk
De vulling van het dekbed
Er is een zeer ruime keuze in het aantal dekbedvullingen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld wol, tencel, synthetisch, kamelenhaar, bamboe, katoen en dons. Van een aantal materialen zullen we hier de voor- en nadelen bespreken.
Tencel
Tencel is een natuurlijke vezel afkomstig van de bast van eucalyptusbomen. Een tencel dekbed voelt heerlijk comfortabel en lekker zacht aan. Daarnaast is tencel zeer vochtregulerend en verslaat hiermee zelfs de wollen dekbedden.
Tencel is 100% duurzaam en het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer tencel dekbedden worden verkocht. Een dekbed gemaakt van tencel is 100% plantaardig en is dus ook geschikt voor veganisten.

Wanneer je tencel vergelijkt met een dons, dan is het verschil dat dons zich gemakkelijker naar het lichaam voegt.
Dons
Een donzen dekbed is ademend en laat vocht dus goed door. Het houdt zeer goed de warmte vast en het is heerlijk om onder te liggen, want het dekbed voegt zich helemaal naar je lichaam.
Eén van de nadelen is dat een donzen dekbed niet goed wasbaar is. Hierdoor is het minder geschikt wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt. En als je allergisch bent voor dons en veren is het zeker niet aan te raden. Een ander (groot) nadeel is de winning van het dons. Het komt nog steeds voor dat de eenden en ganzen levend worden geplukt en dat idee slaapt niet echt lekker.
De meeste donzen dekbedden bestaan uit een combinatie van dons en veertjes. Als je kiest voor een donzen dekbed let dan goed op de verhouding tussen het dons en de veertjes.Veren houden minder goed de warmte vast en nemen ook minder goed transpiratievocht op. Daarnaast kunnen er aan de veertjes scherpe punten zitten die door het tijk heen komen en dat slaapt niet zo fijn.
Synthetisch
Een synthetisch dekbed is meestal gemaakt van polyester. Het voordeel van deze dekbedden is dat je ze makkelijk op 60° kunt wassen. En ze zijn relatief goedkoop in de aanschaf.
Dekbedden van synthetisch materiaal houden over het algemeen minder goed de warmte vast en ze zijn meestal ook niet goed vocht doorlatend. Er zijn verschillende soorten synthetische vezels die gebruikt kunnen worden in een dekbed. Dus als je kiest voor een synthetisch dekbed, kijk dan goed naar de eigenschappen van de synthetische vezels die gebruikt zijn.
Wol
Wol heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het heeft bijvoorbeeld een biologisch geheugen, waardoor de wolvezel na een nachtje slapen weer terugkeert in de originele staat. Wol kan daarnaast makkelijk vocht opnemen. Verder isoleert wol goed dus het is lekker knus en warm.
Wol voelt wel zwaar aan en het is niet makkelijk wasbaar.
Warmteklasse
Bij het kopen van een nieuw dekbed is het zeker ook belangrijk om te kijken naar de warmteklasse. De warmteklasse geeft aan hoe warm een dekbed is. Er zijn 4 verschillende warmteklassen:
Warmteklasse 1 Is zeer geschikt voor de winter en met name als je het snel koud hebt. Maar als je het snel warm hebt, dan kun je beter voor een andere warmteklasse gaan. Dit zijn over het algemeen de dikste dekbedden.
Warmteklasse 2 Dekbedden met deze klasse bieden een gemiddelde warmte en zijn vooral geschikt voor mensen die het niet snel te koud of te warm hebben.
Warmteklasse 3 Als je het wat sneller warm hebt, kun je voor klasse 3 gaan. Dit dekbed is een goed geschikt voor het voor- en najaar.
Warmteklasse 4 Dit zijn de minst warme dekbedden en deze zijn meestal het dunst. Het is een ideaal dekbed voor de zomer en als je het heel snel warm in bed hebt.
Het 4 seizoenen dekbed
Een 4 seizoenendekbed bestaat uit 2 delen. Een dun dekbed voor de zomer en een wat dikker exemplaar voor de herfst en winter. Als je het snel koud hebt kun je het zomerdekbed vastritsen of met drukknopen vastzetten aan het dikkere deel.
Je zult niet altijd alle 2 de delen gebruiken. En zeker als je meerdere van deze dekbedden in huis hebt, moet je wel de ruimte hebben om het deel wat je niet gebruikt op te bergen. Maar het heeft wel weer als voordeel dat je makkelijker een exemplaar kunt wassen.
Het 4 seizoenendekbed moet je niet verwarren met het all year dekbed. Dit dekbed bestaat namelijk uit 1 deel. Een all year dekbed is meestal net zo warm of zelfs warmer dan het winterdeel van het 4 seizoenendekbed. Maar dat kan per fabrikant verschillen, dus laat je goed informeren.
De verschillende maten
Dekbedden zijn er in verschillende maten. In de lengte kun je uit 2 maten kiezen. De standaardmaat van 200 cm of het extra lange dekbed van 220 cm lang. In onderstaande tabel kun je zien welke maten er te koop zijn.
Als je voor een extra breedtemaat kiest, houdt er dan wel rekening mee dat deze dekbedovertrekken minder makkelijk te verkrijgen zijn en dat er minder keus is in kleuren en dessins.
Eenpersoons
140 x 200 cm of extra lang 140 x 220 cm
Eenpersoons extra breed
160 x 200 cm of extra lang 160 x 220 cm
Tweepersoons
200 x 200 cm of extra lang 200 x 220 cm
Lits-jumeaux
240 x 200 cm of extra lang 240 x 220 cm lang
Lits-jumeaux extra breed
260 x 200 cm of extra lang 260 x 220 cm
0 reacties