een e reader kopen
Een e-reader kopen, waar let je op?
Gepubliceerd op: 28 november 2019

Ik lees mijn hele leven lang al veel boeken. Je kan ze overal door mijn huis vinden: op de vensterbank, op tafel en op mijn nachtkastje. Dat komt omdat mijn boekenkast al propje vol zit! Op elke plank staan er twee rijen met boeken. En boven op die rijen heb ik ook nog wat exemplaren gestapeld. Daarom wilde ik een e-reader kopen. Maar waar moet je allemaal opletten als je een e-reader gaat aanschaffen? 

Er zijn eigenlijk twee soorten e-readers. Je hebt zogenaamde ‘epub’ e-readers en Amazon Kindles. Welke jij kiest hangt af van waar jij je e-books wil kopen. Amazon maakt het haar klanten namelijk nogal lastig om epub e-books te lezen op de Kindle. Maar er zijn nog meer verschillen, namelijk:

  • Afmetingen van het apparaat.
  • De grootte van het scherm.
  • De kleur.
  • Waterbestendigheid.
  • Het soort scherm.
  • De opslagcapaciteit.
  • Accuduur, hoe lang kan de e-reader eigenlijk zonder stroom?
  • Aansluitingen.
  • Extraatjes zoals een lampje.

Welke merken e-readers zijn er?

Kobo

Kobo is Nederlands grootste e-readermerk en een epub e-reader. Hun modellen hebben vaak het standaard 6 inch scherm, maar ze hebben ook grotere modellen. Verder hebben ze edities met of zonder schermverlichting. De e-readers van Kobo hebben een Kobo winkel erop staan waar je direct je boeken kan kopen. Ook heeft Kobo een deal met bol.com. Je kan je Kobo koppelen aan je bol.com account. Wanneer je bij Bol.com een e-book koopt, staat deze meteen op je e-reader. Daarnaast kan je ook e-books uit andere boekenwinkels erop zetten (behalve die van Amazon). Je kunt bij Kobo kiezen voor een waterbestendige uitvoering en dat is handig als je graag in bad leest ūüėČ

Pocketbook

Pocketbook heeft matig tot goede epub e-readers. Ze zijn er in verschillende formaten. Ook hebben ze net zoals Kobo waterdichte e-readers. Je hebt ze met of zonder schermverlichting en je kunt ze ook kopen zonder aanraakscherm.

Amazon Kindle

De Kindle e-readers van Amazon zijn kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk. Ze reageren snel. Vanaf de Kindle kan je direct boeken kopen bij Amazon. Afrekenen kan echter alleen met creditcard. De e-books van Amazon zijn beveiligd tegen kopi√ęren en hebben een afwijkend e-book formaat. Je kunt dus geen e-book van Amazon op een Kobo zetten of een epub e-book op een Kindle.

Icarus

Dan heb je ook de epub e-readers van Icarus. Zij hebben een Android besturingssysteem waardoor je er zelfs Android apps op kan downloaden. Echter gaat volgens de meeste reviews de batterij erg snel leeg, niet erg handig als je uren wil lezen! Het touchscreen zou niet altijd vlotjes reageren en het beeldkwaliteit is redelijk. Door het besturingssysteem van Android kunen veel mensen er wel makkelijk mee overweg.

Tolino

De epub e-readers van Tolino worden verkocht door Libris. Ook zij hebben een boekenwinkel op de e-reader staan waar jij direct je favoriete boeken van kan kopen. Uit de test van de consumentenbond komen zij eruit met een goede score.

Een e-reader kopen, waar let je vooral op?

Als jij een echte boekenwurm bent zoals ik en uren lang kan lezen, zou ik voor een wat duurdere e-reader gaan met elektronische inkt (e-ink). Door de e-ink heeft het scherm geen achtergrondverlichting nodig en leest het als papier. Wanneer je een LCD scherm hebt wat vaak wordt gebruikt in de wat goedkopere e-readers, kun je snel last krijgen van je ogen. Wanneer je af en toe een boekje erbij pakt kan dit prima. Houd ook rekening met de accuduur. Als je veel reist is het niet handig als je de e-reader om het uur moet opladen.

De opslagcapaciteit is ook belangrijk. Je hebt e-readers van 4 GB, 8 GB en 16 GB. Met een e-reader van 8 GB kan je er maar liefst 6.000 (!!!) boeken op opslaan.

Een aansluiting op WiFi is ook handig. Dat is toch de makkelijkste manier om jouw nieuwste e-books erop te zetten. Dit kan ook met een USB-aansluiting, maar dit duurt allemaal wat langer.

De grootte van het scherm kan ook van groot belang zijn. De meeste e-readers hebben een 6 inch scherm, maar er zijn ook grotere beschikbaar, deze kan je alleen wat moeilijker vasthouden. Wanneer je naar de grootte van het scherm kijkt, houdt dan ook even in de gaten of de e-reader functioneert met touchscreen of met knoppen zoals sommige Pocketbook e-readers doen. Sommige mensen hebben liever een besturingssysteem met knoppen, en anderen met een touchscreen.

Voor welke e-reader heb ik gekozen?

Voor mij ging het uiteindelijk tussen e-readermerk Kobo en Amazon Kindle. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Kobo Aura H2O Edition 2 e-reader*. Hier hing een prijskaartje aan van 180 euro. Wat mij uiteindelijk over de streep heeft getrokken waren toch wel de bestandsformaten. Alleen e-books kunnen kopen bij Amazon met een creditcard is onhandig. Ook wil ik e-books lenen van de bibliotheek, en dit gaat niet op een Amazon Kindle omdat zij het programma niet ondersteunen. De Kobo Aura H2O (Edition 2) is waterbestendig en heeft een HD e-ink scherm waardoor je geen last hebt van reflecties. Ook zit er een blauw licht-filter in waardoor je voor het slapen gaan nog lekker een stukje kan lezen. Met 8GB aan opslagruimte kan ik er duizenden boeken op opslaan. Het scherm is 6,7 inch, waardoor het net ietsjes groter is dan de standaard e-reader.

Ga jij een e-reader kopen of blijf je liever de papieren boeken lezen? Of doe je net als ikzelf, een deel op de e-reader, maar ook nog steeds behoren tot #Teampapierenboek?
Als jouw boekenkast ook tot aan de rand toe vol is, hebben wij hier nog wat tips om oude boeken, tijdschriften en kranten op te ruimen.

*Dit is een affiliate link van bol.com, wanneer jij via deze link iets koopt van bol.com, krijgen wij hier een klein percentage van. Jij betaalt echter niets extra’s voor het artikel.
Categorie√ęn

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X