Deze apparaten hebben geregeld onderhoud nodig
Gepubliceerd op: 17 september 2021

Het is fijn als alles in huis het doet. Maar slecht onderhoud van je elektrische apparaten kan ervoor zorgen dat ze onnodig veel stroom verbruiken, stoppen met werken, of zelfs brand veroorzaken.

Daarom is het slim om je apparatuur in huis regelmatig te onderhouden. Dit zijn de 4 klusjes die je in ieder geval niet over het hoofd mag zien.

1. Open haard of houtkachel

Heb je een open haard, houtkachel of pelletkachel in huis? Dan is het belangrijk dat je het rookkanaal minimaal één keer per jaar laat vegen door een schoorsteenveger.

Als je stookt, dan ontstaat er op den duur een teerachtige aanslag in het rookkanaal. Deze aanslag kan makkelijk in de brand vliegen en is heel moeilijk te verwijderen. Maar met professioneel schoorsteenvegen voorkom je dat je te maken krijgt met rook of brand in huis.

En ook de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt kleiner.

2. Cv-ketel

Elke cv-installatie komt met instructies van de fabrikant. Hierin staat hoe vaak je cv-ketel onderhouden moet worden. De meeste cv-ketels hebben elke 1 tot 3 jaar onderhoud. nodig. Toch komt het nogal eens voor dat deze onderhoudsbeurt wordt overslagen. Het is dan ook niet gek dat een groot deel van de woningbranden in Nederland wordt veroorzaakt door achterstallig cv-onderhoud.

Als je cv-ketel kapot, verkeerd geïnstalleerd of slecht onderhouden is, dan kan dat leiden tot allerlei narigheid. Van lekkage en andere waterschade tot brand. Zorg daarom dat je op tijd een afspraak maakt voor onderhoud. Hiervoor moet je een gespecialiseerde loodgieter of cv-specialist hebben. Is je cv-ketel ouder dan 15 jaar? Dan is het aan te raden om je ketel te vervangen door een moderne cv-installatie. Met een nieuwe ketel verbruik je minder stroom en heb je minder risico op storingen.

3. Magnetron

Op de dagen dat je geen puf hebt om te koken, prijs je je gelukkig met een magnetron in huis. Maar vergeet niet dat ook dit apparaat af en toe even grondig door de wasstraat moet. Je kunt je magnetron prima schoonmaken met wat citroen of azijn. Plaats er bijvoorbeeld een kommetje water met een beetje citroensap of schoonmaakazijn in. Laat de magnetron daarna vijf minuten lang draaien en wacht tot het water verdampt is. Door de stoom die hierdoor ontstaat kun je na afloop makkelijk de wanden afnemen met een doekje.

4. Wasmachine

Een stinkende wasmachine: bijna iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. En het ergste is dat het nare luchtje ook nog eens in je wasgoed zelf gaat zitten. Door je wasmachine maandelijks schoon te maken kun je dit voorkomen. Draai eens per maand een wasprogramma op 90 graden. Zorg dat de trommel leeg is en gebruik een speciaal reinigingsmiddel. Zo ontvet je de wasmachine en geef je vetluis of wasluis geen kans.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X