De wekelijkse schoonmaak kun je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt de taken over de week verspreiden, waarbij je dagelijks of een paar keer per week één of meer taken of kamers aanpakt. Maar je kan de klus natuurlijk ook in één dagdeel uitvoeren.
Door een wekelijkse of twee wekelijkse schoonmaak te houden, zorg je ervoor dat de woning opgeruimd en schoon blijft. Het voorkomt bovendien dat het vuil zich ophoopt, waardoor het later lastiger te verwijderen is.
In het begin ben je misschien meer tijd kwijt, maar als je consequent de boel schoonhoudt kost dat straks minder tijd. Want het vuil krijgt minder kans om zich op te hopen en door de klusjes steeds op dezelfde manier aan te pakken, boek je ook tijdwinst.
De wekelijkse schoonmaak
Als je de wekelijkse opfrisbeurt over meerdere dagen verdeelt dan heb je de keus om kamer voor kamer af te werken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de ene dag stoffen en/of klam vochtig afnemen. De volgende dag de bedden verschonen en het sanitair soppen. Een dag voor de keuken uit te trekken en een dag voor het stofzuigen en dweilen.

Maar er zijn ook andere opties. De keuken kun je prima bij de avondroutine meenemen. Op maandag neem je bijvoorbeeld na het afruimen de keukendeurtjes mee. Op dinsdag de tegels bij het aanrecht plus de losse spulletjes afwassen of in de vaatwasser zetten. Op woensdag de keukenapparatuur opfrissen enz.
Taak voor taak afwerken geeft meer tijdwinst. Dat komt omdat je niet voor elke kamer de schoonmaakspullen hoeft te pakken, een sopje maken voor het dweilen en de stofzuiger tevoorschijn halen en weer op te bergen.
Een wekelijkse schoonmaakbeurt neemt over het algemeen ca tweeënhalf tot maximaal drieënhalf uur tijd in beslag. Tenzij je een heel groot huis hebt of juist een klein huisje. In het laatste geval ben je eerder klaar.
Het is ook niet de bedoeling dat je elke keer grondig gaat lopen poetsen. Hiervoor hebben we de superpoets en de extra poetsklussen.

Tip: Zet je favoriete playlist op terwijl je de wekelijkse schoonmaak doet. Muziek doet wonderen voor je motivatie.
Opruimrondje
Je begint met een opruimrondje. Als je dit regelmatig doet bij de routines dan ben je als het goed is zo klaar.
Het kan zijn dat je één of meerdere rommelplekken in huis hebt. Het opruimrondje is niet bedoeld om dit aan te pakken. Want dan ben je veel te lang bezig. Wanneer je dergelijke plekken in huis hebt, werk hier dan omheen.
Het werkt het makkelijkste als de ‘rommel’ bij elkaar gegroepeerd staat, bijvoorbeeld in een hoek. Voorkom in ieder geval dat de niet uitgezochte spullen (oftewel de zooi) in je looppad staan.
Bedden verschonen
De bedden kun je wekelijks verschonen of eens in de veertien dagen. Je kunt ook elke week het hoeslaken verschonen en het dekbed omkeren. En dan de andere week het bed helemaal verschonen.
Tip: Wat ik zelf altijd doe is de bedden afhalen, dan gaat het in de wasmachine, vervolgens hang ik het buiten op of het gaat in de droger en daarna gaat het meteen weer op het bed. Hierdoor bespaar ik op het vouwen, want dat vind ik met stip het meest vervelende huishoudelijke karweitje.
Planten verzorgen
Na het opruimen kun je de planten verzorgen. Verwijder eventuele dode blaadjes en geef de planten water.

Vergeet ook niet de meeste planten op z’n tijd wat voeding willen. En dat een aantal planten een sproeibeurtje erg fijn vinden. Dat laatste kun je met een plantenspuit doen of even onder de douche zetten.
Stoffen en klam vochtig afnemen
Na het opruimen en de planten kun je je gaan richten op het stoffen en het afnemen. Afhankelijk van wat je gewend bent kun je zowel droog als nat afstoffen. Door een klam vochtige doek te gebruiken boek je in ieder geval wel tijdwinst.
Bij nat stoffen zal je misschien wel één of meer schoonmaakdoekjes moeten gebruiken, omdat het vuil aan het doekje blijft kleven.
Bij het vochtig afnemen hoef je niet alle oppervlakken helemaal schoon te maken. Deuren bijvoorbeeld hebben vaak vieze vingers en andere vlekken rond de deurkruk. Dus dan neem je alleen de deurkruk af en de ruimte rond de deurkruk, zonder de hele deur te poetsen.

Als ik aan de wekelijkse schoonmaak ga beginnen, gebruik ik uiteraard ons eigen SlimDoekje. De ramen en spiegels check ik eerst op vieze vingers of de pootafdrukken van onze Missy.
Voordeel van het SlimDoekje is dat je niet het hele raam hoeft te zemen, maar dat je alleen de vieze vlekken verwijdert. Uiteraard is het doekje ook geschikt voor alle andere gladde oppervlakken zoals de tafels, vensterbank, deuren etc.
Afvalbakjes
Je kunt in één keer de afvalbakjes in huis legen. Het afvalbakje hoeft niet elke keer schoon te worden gemaakt, tenzij je er geen pedaalemmerzak in hebt hangen. Let er dan even op of het afvalbakje schoongemaakt of omgespoeld moet worden.
Badkamer en wc
Tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt sop je het sanitair en neem je de wc pot rondom af. Reinig ook de binnenkant van de wc pot.
Als je een planchet boven de wastafel hebt kun je die ook afnemen en eventueel de flesjes en potjes ed ook. Verder neem je de spiegel en kranen af en maakt de wc borstel met houder schoon, nadat de wc is schoongemaakt.

Tegels bij de wc of wastafel kun je eventueel snel afnemen als ze vuil zijn geworden.
Voor het stoffen en afnemen, afvalbakjes plus het stofzuigen en dweilen zie de info in de betreffende kopjes.
Keuken
In de keuken neem je bovenop de keukenkastjes af. Wanneer je een oude krant of iets dergelijks neerlegt, dan hoef je deze alleen maar in de zoveel tijd te vervangen en dat scheelt het schoonmaakwerk.
Verder neem je de keukendeurtjes af. Losse spulletjes welke op het aanrecht staan kunnen in de vaatwasser of met de hand afgewassen worden. De wand bij het aanrecht ook even schoonmaken samen met het aanrecht zelf.
De keukenapparatuur fris je even snel op, dus geen grondige schoonmaak! En tot slot nog de gootsteen met kraan schoonmaken.
Stofzuigen en dweilen
Tot slot moet er dan nog gestofzuigd worden en eventueel de dweil erdoor halen.

Het scheelt tijd wanneer je het stofzuigen in één ronde doet.
Als je kleine kinderen hebt of huisdieren dan kan het soms nodig zijn om de bank wat vaker te stofzuigen i.v.m. de kruimels, haren en andere troepjes.
Zeker als je het huis in één keer wilt stofzuigen is het handig om een haspel of een lang verlengsnoer (bijv. 10 meter) te gebruiken. Hierdoor kun je in één keer het hele huis stofzuigen zonder dat je de stekker in een ander stopcontact hoeft te stoppen.
Tot slot
Als je klaar bent dan ruim je uiteraard de gebruikte spullen weer meteen op. De schoonmaakdoekjes kunnen in de was. Maar gooi ze niet nat in de wasmand, maar laat ze eerst drogen. Dat voorkomt dat de andere was gaat stinken.
0 reacties