De voorjaarsschoonmaak
De voorjaarsschoonmaak – Waarom zou je dat doen?
Gepubliceerd op: 28 maart 2022

In vroegere tijden werd er in het voorjaar steevast de voorjaarsschoonmaak gehouden. Dat was ook wel hard nodig. Kachels brandden indertijd op kolen en dat gaf een behoorlijke stof- en roetlaag. 

Dus werden de mattenkloppers en ragebollen in het voorjaar tevoorschijn gehaald om het hele huis grondig te ontstoffen en schoon te maken. Maar is de voorjaarsschoonmaak in deze tijd nog nodig?

Als je gewend bent om de poetsklussen over het hele jaar te verdelen, dan heeft het weinig zin om een voorjaarsschoonmaak te houden. Maar als het zonnetje schijnt en je krijgt last van schoonmaakkriebels, wat kun je dan doen? Naast het gewoon lekker genieten van de zon en de aangename temperatuur?

Een frisse start van het voorjaar

Je kunt beginnen door alle ramen en deuren open te zetten zodat de frisse lucht lekker naar binnen stroomt.

De voorjaarsschoonmaak

Je kunt het beddengoed laten luchten. Dit is ook een goed moment om de dekbedden en kussen te wassen. En ook eventuele andere sierkussentjes en plaids. Let hierbij wel op het wasvoorschrift!

Wanneer de ragebol de afgelopen maanden werkeloos in de kast stond, dan kan deze nu tevoorschijn worden gehaald. De muren, plafonds en radiatoren kunnen dan worden ontdaan van stofnesten en viezigheid.

En de ramen zemen is een dankbaar klusje. Zeker als het een tijdlang niet is gedaan. Dan kun je echt genieten van die blinkende ramen. Let er wel op dat je niet in de volle zon gaat zemen!

En loop het huis een keer van boven naar beneden door. Ongemerkt komen er veel spullen je huis binnen wandelen. En ze verdwijnen niet uit zichzelf. Je zult een handje moeten helpen. Wat niet meer wordt gebruikt kan weg.

De voorjaarsschoonmaak

Want de enige twee functies die het item nog heeft, zijn ruimte innemen en stof happen. En die twee kun je missen als kiespijn.

Opruimen

Opruimen betekent niet dat we onze spullen in de eerste de beste kast kunnen proppen die we tegenkomen.

Het huis ziet er weliswaar opgeruimd uit, maar de kasten zijn op die manier een rommeltje. Goed opruimen zorgt er namelijk voor dat we de dingen die we nodig hebben makkelijk kunnen terugvinden.

Het voor- en najaar zijn uitgelezen momenten om de kasten eens grondig uit te mesten. We stappen dan ook over van winter- naar zomerkleding of vice versa. Om de kasten overzichtelijk te houden is het slim om niet teveel kleding en andere spullen daarin op te bergen. Voordat je het weet is het namelijk een rommeltje.

Wat ik zelf altijd gebruik zijn deze opbergboxen. Ze zijn doorzichtig en daardoor zie je snel wat erin zit zoals kleding, kerstspullen, hobbyspullen etc.

De voorjaarsschoonmaak

Je kunt bijvoorbeeld de kleding die het komend seizoen niet meer wordt gedragen hierin opbergen.

Zo houd je meer ruimte in de kasten. Met als extra voordeel dat de kast overzichtelijk is. Hierdoor kun je spullen makkelijker vinden en pakken. En de kast blijft er langer opgeruimd uitzien.

Wat je niet meer nodig hebt kun je verkopen, weggeven of als het kapot is weggooien. Zelf doneer ik de kleding die niet meer past (afvallen yes!) maar nog in prima conditie is aan de Stichting Dierenlot.

Tijd voor iets nieuws

Met de wisseling van de seizoenen is het ook leuk om regelmatig van look te wisselen. En dat hoeft echt niet veel geld te kosten. Hier wordt regelmatig het e.e.a. veranderd in het interieur. Wat niet gebruikt wordt gaat naar de berging.

De voorjaarsschoonmaak

Daar ligt het veilig opgeslagen te wachten totdat het item weer in huis kan shinen

In het voorjaar snellen we vaak naar het tuincentrum om nieuwe planten en struiken voor in de tuin of op het balkon te kopen. Maar je huis kan misschien ook wel een mooie nieuwe kamerplant gebruiken. En een mooie bos bloemen doet het ook altijd goed.

De voorjaarschoonmaak

Wanneer je een grote voorjaarsschoonmaak houdt, dan ben je de rest van het jaar sneller klaar met het huishouden. En dat is met de zomer in het vooruitzicht wel lekker. Maar je bent dan wel een aantal weken echt druk met allerlei poetsklussen.

Wanneer je de voorjaarsschoonmaak wilt houden, bedenk dan wat op dit moment het belangrijkste is.

De voorjaarsschoonmaak

Maak een lijstje van de klussen die je wilt gaan aanpakken. En geef ook prioriteiten aan. Wat moet deze weken aangepakt worden? En wat kan eventueel blijven liggen tot een later tijdstip?

Houd hierbij ook rekening met de volgorde van de klussen. Het ontstoffen van plafonds, muren en radiatoren doe je bijvoorbeeld voordat er grondig gestofzuigd wordt. Anders kun je na het ragen weer opnieuw beginnen met stofzuigen 😉 

Deze blog is tot stand gekomen door samenwerking met de Hema.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X