De overeenkomsten tussen schoonmaken en taarten bakken
Gepubliceerd op: 28 december 2022

Wanneer ik deze vraag stel, dan kijken de meeste mensen mij wazig aan. Hoezo, wat hebben schoonmaken en taarten bakken met elkaar gemeen. Niets toch? Ja, misschien voor mensen die niet houden van bakken en niet houden van schoonmaken. Maar verder zijn er toch geen overeenkomsten tussen deze twee verschillende bezigheden?

En dan zeg ik nu iets heel geks, maar schoonmaken en taarten bakken hebben zeker wat gemeen, namelijk de receptuur! Iedereen die wel eens bakt weet dat het volgen van een recept heel nauw luistert. Tijdens het koken kun je makkelijk het een of ander aanpassen, maar in de patisserie wereld ligt dat anders. Wanneer je een cake bakt op basis van 200 gram bloem, 200 gram suiker, 200 gram roomboter en vier eieren en de oventemperatuur instelt op 170 graden, dan is het resultaat een heerlijk luchtige cake.

Pas dat recept eens aan door 400 gram bloem te gebruiken i.p.v. 200 gram en 100 gram roomboter en de oventemperatuur schroef je op naar 220 graden. Het bakresultaat is nu heel anders! In plaats van een lekkere cake haal je nu een misbaksel uit de oven.

Welke receptuur gebruik je?

De receptuur is de overeenkomst tussen schoonmaken en patisserie, maar hoe zit dat dan? Bij schoonmaken is de hoeveelheid reiniger die we gebruiken en de temperatuur van het water belangrijk. We gaan bijvoorbeeld de vloer reinigen. Je pakt een emmer en vult deze met (meestal) heet water en je doet er een flinke scheut reiniger in. De vloer is wel erg vies denk je en hup je giet er nog maar wat schoonmaakmiddel bij. Je denkt hier vaak niet eens over na. Waarschijnlijk heb je je nog nooit afgevraagd waarom je het op deze manier doet! Hoe denk je dat het eindresultaat is? Vergelijkbaar met de luchtige cake of het misbaksel?

Heet water

Het eerste waar we de mist bij ingaan is het gebruik van heet water (denk aan de oventemperatuur).

Waarom zou je heet water gebruiken? Zodra je mop of dweil de vloer raakt, koelt het water af en neemt de temperatuur van de vloer aan. Aan de meeste reinigingsproducten wordt een beetje alcohol toegevoegd voor het streeploos laten opdrogen van de gladde oppervlakken. Alcohol in heet water verdampt, waardoor het effect van de toegevoegde alcohol is verdwenen. Naast de alcohol zitten er nog andere stoffen in de schoonmaakproducten. Deze stoffen kunnen door het hete water kapot gaan, waardoor de werking van je product nog verder afneemt. Een uitzondering is bijvoorbeeld de afwas. Afwasmiddel is er namelijk op gemaakt om in heet water te worden gebruikt. Voor bijna alle andere schoonmaakproducten kies je beter voor lauw water. Tenzij op het etiket staat dat er koud, warm of heet water gebruikt moet worden.

Doseren

Dan is de hoeveelheid schoonmaakmiddel nog erg belangrijk. Gebruik je teveel reiniger, dan is het resultaat een vloer met strepen. Ook al gebruik je bijvoorbeeld wel lauw water en verdampt de alcohol niet, dan zorgt het overmatige gebruik van de vloerreiniger nog steeds voor een minder mooi eindresultaat. Dus waarom zou je vanaf nu nog teveel schoonmaakmiddel gebruiken? Het schoonmaakresultaat is niet zoals je zou willen, je moet meer reiniger kopen en het milieu is gebaat bij zo weinig mogelijk schoonmaakmiddel!
Met ons microvezel SlimDoekje hoef je geen schoonmaakmiddel meer te gebruiken en dus ook niet meer moeilijk te doen met de dosering. 

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X