Ingrediënten
6/8 personen- 1 kg rundergehakt
- 1 chorizoworst (ca 250 gram)
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 2 (rode) uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 tot 2 rode pepers
- blikje tomatenpuree
- 2 grote potten witte bonen in tomatensaus
- 2 blikken met blokjes tomaat of 6 (pruim)trostomaten ontveld en in stukjes gesneden plus een pak gezeefde tomaten
- zout
- chilipoeder
- olijfolie
- wraps
- tortillachips
- voor de dipsaus:
- crème fraîche 200 ml
- limoensap
- chilivlokken
- 6/8 plakjes cheddar of een stuk cheddar om zelf te raspen
Traditioneel wordt chili con carne in Nederland vaak met bruine bonen bereid. Bij ons thuis houdt niet iedereen daarvan. Daarom een chiligerecht waarbij de bruine bonen worden vervangen door witte bonen in tomatensaus. Het gerecht kun je natuurlijk ook met bruine bonen klaarmaken.
Met het herfstweer in aantocht vind ik chili con carne een heerlijk comfortfood gerecht. Het is redelijk snel klaar te maken. Het staat binnen 30 tot 40 minuutjes op tafel en de volgende dag smaakt het alleen nog maar lekkerder.
Serveren met wat dipsaus, tortillachips en een wrap. Desgewenst kun je er nog wat geraspte (cheddar) kaas over strooien.
En zo maak je de chili con carne
- Verhit de olie in een pan.
- Fruit hierin de gesnipperde ui, fijn gehakte knoflook en de blokjes chorizo.
- Voeg het gehakt toe en bak dit op hoog vuur rul.
- Doe daarna de tomatenpuree, rode peper (naar smaak met of zonder zaadjes, fijngehakt) , chilipoeder, zout (ca 1 tot 2 theelepels en de in blokjes gesneden paprika erbij.
- Daarna gaan de blikjes (gehakte) tomaten erbij. laat dit geheel ca 15 tot 20 minuten sudderen. Of je ontvelt 6 (pruim)trostomaten en snijd deze in blokjes en samen met een pak gezeefde tomaten toevoegen.
- Blijf af en toe roeren en laat dit gedurende 15 tot 20 minuutjes zachtjes sudderen.
- De 2 potten witte bonen in tomatensaus toevoegen en nog even door laten koken.
- Eventueel nog op smaak brengen met chilipoeder en zout.
Voor de dipsaus
Verwarm de crème fraîche met de ca 6 plakjes cheddar of rasp een flinke hand met cheddar. Verwarm dit in de magnetron (tussendoor steeds roeren) of in een steelpannetje op laag vuur. Voeg naar smaak limoensap en chilivlokken toe.
0 reacties