Hoe ziet de buxusrups eruit?

Rond de maand oktober spinnen de jonge rupsen zich in een cocon en overwinteren tussen de buxusblaadjes. Wanneer de temperatuur boven de 10° komt worden de rupsen weer actief. Dat is meestal in april. Bij een warm voorjaar kan dit ook wat eerder zijn en bij een koud voorjaar wat later. In juni en juli zijn dan de eerste vlinders actief die vervolgens hun eitjes leggen. Een buxusmotje leeft ca 8 tot 10 dagen en legt in die periode ongeveer 800 eitjes.
Vanaf eind juli en in augustus is dan de volgende generatie buxusrupsen actief. De tweede generatie vlinders verschijnt dan vanaf eind augustus tot in september en oktober. Deze leggen dan ook weer eitjes en de rupsen die hieruit komen spinnen zich dan weer in een cocon om te overwinteren.

De buxusrupsen kunnen overwinteren tussen de bladeren. Zodra de temperatuur boven de 10° komt worden ze weer actief. Hierdoor kunnen de rupsen het hele groeiseizoen actief zijn. Het is dus belangrijk om snel in te grijpen wanneer je last hebt van buxusrupsen!
Buxusrupsen bestrijden
De aanwezigheid van de buxusrups is meestal goed waarneembaar. Er ontstaan eerst droge, bruine plekken in de struik. Meestal zie je daarna een soort van spinsel verschijnen in je buxus. De jongere rupsen schrapen vooral het bladmoes weg aan de onderkant van de blaadjes. De volgroeide rupsen eten de blaadjes en maken een spinsel rond de bladeren (zie foto links) en zorgen voor de kale takjes. Zijn er veel buxusrupsen aanwezig dan wordt de helemaal struik kaal gevreten. De buxus is in staat zich hiervan te herstellen door blad terug te vormen. Valt de buxus meerdere keren ten prooi aan de zogenaamde kaalvraat dan gaat de plant uiteindelijk dood. De buxusrupsen bestrijden doe je op deze manieren:
- Controleer regelmatig je buxussen op de aanwezigheid van de buxusrups.
- Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht in de buurt van je buxussen. De buxusmot komt namelijk op het licht af.
- Probeer zoveel mogelijk mussen en andere vogels naar je tuin te lokken. Vogels vinden de rups een heerlijk hapje. Ook kippen zijn gek op de buxusrups, dus als je kippen in de tuin hebt laat ze dan zeker loslopen in de buurt van je buxussen.
- Ga op rupsenjacht en probeer zoveel mogelijk van deze beestjes te vangen. Knip de aangetaste delen van de buxus weg en gooi dit snoeiafval zo snel mogelijk weg. Stop het afval in een afgesloten zak zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen.
- Schaf een funnelval buxusmot aan om zoveel mogelijk mannelijke motjes te vangen, zodat er minder vrouwtjes bevrucht worden. En er straks dus minder rupsen zijn die schade aan je buxussen kunnen toebrengen.
- Een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Er zijn verschillende middelen hiervoor te koop. Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen waarbij de vogels het leven laten doordat zij een buxusrups hebben gegeten die het gif binnen heeft gekregen.
- Je kunt aaltjes inzetten die de larven van de buxusmot opeten. Je kunt overigens met het gebruik van aaltjes meerdere plagen in de tuin bestrijden.
Update
Dit artikel hebben we in mei 2018 geschreven, maar het onderwerp blijft actueel. Daarom brengen we het opnieuw onder de aandacht.
0 reacties