Buxusrupsen bestrijden, zo doe je dat!
Gepubliceerd op: 4 mei 2020
Beginnen je buxussen lelijk te worden? Krijgen de struiken last van dode blaadjes, kale takjes en spinsels? Dan is de kans groot dat er buxusrupsen in je tuin actief zijn. Is dit het geval dan moet je niet te lang wachten om het probleem aan te pakken. Je kunt de buxusrupsen bestrijden, maar hoe kun je dat het beste aanpakken?
De buxusmot legt haar eitjes aan de onderkant van de buxusblaadjes. Wanneer de eitjes met buxusrupsen uitkomen vreten ze in korte tijd een flinke buxus op. De buxus rupsen beginnen binnenin de buxus en eten zich in een hoog tempo een weg naar buiten. Een behoorlijke buxus kan in een dag of twee helemaal kaal staan! Wil je dit voorkomen, dan moet je de buxusrupsen bestrijden.
“vreten ze in korte tijd een flinke buxus op”
De buxusrups komt oorspronkelijk uit Azië. Omstreeks 2006 is de buxusmot onze kant opgekomen. In 2006 is de rups gesignaleerd in Duitsland en verspreidde zich van daaruit naar Oostenrijk, Zwitserland, België en Nederland. Rond 2010 werd het beestje in Limburg en Brabant aangetroffen. En verovert van daaruit de rest van Nederland.

Hoe ziet de buxusrups eruit?

De buxusmot heeft driehoekige witte vleugels met een donkere rand. De motjes behoren tot de groep van nachtvlinders. Ze kunnen meerdere generaties per jaar voortbrengen. Daardoor kan de buxus het zwaar te verduren krijgen en gaat uiteindelijk dood als er niet wordt ingegrepen.

Rond de maand oktober spinnen de jonge rupsen zich in een cocon en overwinteren tussen de buxusblaadjes. Wanneer de temperatuur boven de 10° komt worden de rupsen weer actief. Dat is meestal in april. Bij een warm voorjaar kan dit ook wat eerder zijn en bij een koud voorjaar wat later. In juni en juli zijn dan de eerste vlinders actief die vervolgens hun eitjes leggen. Een buxusmotje leeft ca 8 tot 10 dagen en legt in die periode ongeveer 800 eitjes.

Vanaf eind juli en in augustus is dan de volgende generatie buxusrupsen actief. De tweede generatie vlinders verschijnt dan vanaf eind augustus tot in september en oktober. Deze leggen dan ook weer eitjes en de rupsen die hieruit komen spinnen zich dan weer in een cocon om te overwinteren.

“kunnen overwinteren tussen de bladeren”
Wanneer de buxusmot haar eitjes heeft gelegd zijn ze moeilijk te spotten. Zijn de rupsjes uit de eitjes te voorschijn gekomen dan zijn ze gelig van kleur. De volgroeide rupsen kun je ze herkennen aan een zwarte kop en een felgroen lichaam met zwart-bruine stippen.

De buxusrupsen kunnen overwinteren tussen de bladeren. Zodra de temperatuur boven de 10° komt worden ze weer actief. Hierdoor kunnen de rupsen het hele groeiseizoen actief zijn. Het is dus belangrijk om snel in te grijpen wanneer je last hebt van buxusrupsen!

Buxusrupsen bestrijden

De aanwezigheid van de buxusrups is meestal goed waarneembaar. Er ontstaan eerst droge, bruine plekken in de struik. Meestal zie je daarna een soort van spinsel verschijnen in je buxus. De jongere rupsen schrapen vooral het bladmoes weg aan de onderkant van de blaadjes. De volgroeide rupsen eten de blaadjes en maken een spinsel rond de bladeren (zie foto links) en zorgen voor de kale takjes. Zijn er veel buxusrupsen aanwezig dan wordt de helemaal struik kaal gevreten. De buxus is in staat zich hiervan te herstellen door blad terug te vormen. Valt de buxus meerdere keren ten prooi aan de zogenaamde kaalvraat dan gaat de plant uiteindelijk dood. De buxusrupsen bestrijden doe je op deze manieren:

  1. Controleer regelmatig je buxussen op de aanwezigheid van de buxusrups.
  2. Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht in de buurt van je buxussen. De buxusmot komt namelijk op het licht af.
  3. Probeer zoveel mogelijk mussen en andere vogels naar je tuin te lokken. Vogels vinden de rups een heerlijk hapje. Ook kippen zijn gek op de buxusrups, dus als je kippen in de tuin hebt laat ze dan zeker loslopen in de buurt van je buxussen.
  4. Ga op rupsenjacht en probeer zoveel mogelijk van deze beestjes te vangen. Knip de aangetaste delen van de buxus weg en gooi dit snoeiafval zo snel mogelijk weg. Stop het afval in een afgesloten zak zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen.
  5. Schaf een funnelval buxusmot aan om zoveel mogelijk mannelijke motjes te vangen, zodat er minder vrouwtjes bevrucht worden. En er straks dus minder rupsen zijn die schade aan je buxussen kunnen toebrengen.
  6. Een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Er zijn verschillende middelen hiervoor te koop. Gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen waarbij de vogels het leven laten doordat zij een buxusrups hebben gegeten die het gif binnen heeft gekregen.
  7. Je kunt aaltjes inzetten die de larven van de buxusmot opeten. Je kunt overigens met het gebruik van aaltjes meerdere plagen in de tuin bestrijden.

Update

Dit artikel hebben we in mei 2018 geschreven, maar het onderwerp blijft actueel. Daarom brengen we het opnieuw onder de aandacht.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X