Brandveiligheid in huis vergroten
Gepubliceerd op: 4 augustus 2020

Brand: je hoopt natuurlijk dat jij er nooit mee te maken krijgt, maar jaarlijks komen er duizenden meldingen van woningbrand binnen bij de brandweer. Vaak is er alleen materiële schade, maar soms vallen er gewonden of zelfs doden. Met de juiste maatregelen valt brand gelukkig goed te voorkomen. Dit zijn een aantal tips om de brandveiligheid in huis te vergroten.

Brandmelders ophangen

Bij ongeveer de helft van alle woningbranden ontstaan geen grote vlammen, maar een brand waarbij het vuur smeult. Dit soort branden veroorzaken veel giftige rook en daarmee de meeste slachtoffers. Door rookmelders te installeren heb je het snel door als er ergens in jouw woning dikke rook ontstaat. Hang deze op iedere verdieping. Het liefst in de buurt van de slaapkamers en nog een extra in de gang of op de overloop.

Branddeken of brandblusser in huis halen

Een beginnende brand kun je vaak zelf blussen, omdat je er nog op tijd bij bent. Dit kan met een branddeken of een kleine brandblusser. Zorg dat de branddeken of blusser, net als de rookmelder, op iedere verdieping in je woning op een logische plek aanwezig is. Zo is de keuken bijvoorbeeld een plek waar veel branden ontstaan, doordat de vlam in de pan slaan. Ga bij het blussen niet in de rook staan als dat mogelijk is. Zo voorkom je dat je de gevaarlijke rook inademt. Blus alleen zelf de beginnende brand als je zeker weet dat je deze ruimte makkelijk kunt verlaten.

Installeer een fireblocker

Een fireblocker plaats je aan de binnenkant van een droger of wasmachine. Bij brand komt er automatisch een blusmiddel vrij zodat het vuur dooft. Wasmachines, vaatwassers en drogers kunnen in brand vliegen door kortsluiting. Dit kan komen doordat ze te oud zijn, overbelast zijn of omdat er teveel stof in zit. Het zijn dus apparaten om goed in de gaten te houden en zorgvuldig schoon te maken. De wasdroger schoonmaken zorgt daarnaast voor lagere energiekosten.

Zorg dat je naar buiten kan

In geval van nood wil je snel weg kunnen komen. Heb jij een achterdeur? Steek daar dan altijd aan de binnenkant een sleutel in, zodat je hierdoor altijd naar buiten kan. Als je op een zolderverdieping woont is het belangrijk om je vluchtopties te bekijken. Kun je door het raam een plat dak op en naar de buren? Zo niet, dan valt het aan te raden om een vluchtladder in huis te halen. Deze maak je vast aan de vensterbank, zodat je de woning kunt ontvluchten door het raam. Je eigen veiligheid is altijd het belangrijkste. Het is vervelend als je jouw spullen of woning verliest door een brand, maar deze schade wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering en opstalverzekering.

Houd een brandoefening thuis

Op het werk en op school wordt er af en toe een brandoefening gehouden. En dat is slim want dat weet iedereen wat er moet gebeuren. Maar hoe zit dat thuis? We staan er weinig bij stil, maar ook thuis kan er brand uitbreken. En dat is het wel zo fijn dat je weet hoe je weg moet komen. Dus maak een vluchtplan en oefen dat ook zeker éénmaal per jaar.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X