boodschappen met social distancing
Boodschappen doen met 1.5 meter afstand
Gepubliceerd op: 22 maart 2020

Boodschappen doen met 1.5 meter afstand, daartoe worden we opgeroepen door het RIVM en de overheid. Deze regel is uitgeroepen opdat op deze manier het coronavirus zich minder snel kan verspreiden. En dat is weer o zo belangrijk om de zorg in deze toch al zware tijd zoveel mogelijk te ontlasten. Maar hoe doen we dat het beste?

Vanmorgen heb ik de weekboodschappen gedaan bij supermarkt A. We hebben hier namelijk besloten om nog twee keer per week richting de supermarkt te gaan. Supermarkt A heeft niet zoveel producten, maar is wat ons betreft de goedkoopste. De andere keer wordt er een bezoekje gebracht aan supermarkt B vanwege het zeer ruime assortiment.

Ga voorbereid naar de supermarkt

Tijdens mijn boodschappenmoment vanmorgen zag ik een paar consumenten die kennelijk niet wisten wat ze vandaag of de komende dagen wilden eten. Je ziet ze dan denken, aarzelen en dus wachten bij een schap. Dat maakt normaal gesproken niet uit, maar wanneer we met z’n  allen 1.5 meter afstand willen bewaren, is het wel wat lastig.

Ga daarom voorbereid naar de supermarkt. Ook al doe je misschien niet aan maaltijdplanning, dit is zeker een moment om daartoe over te gaan. Of om in ieder geval een boodschappenlijstje te maken, zodat je in de winkel niet meer hoeft te bedenken wat er vanavond op tafel komt te staan.

Tip: als je nog wel eens je lijstje vergeet mee te nemen, maak er dan  een foto van. Als je de telefoon meeneemt tijdens het boodschappen doen, dan heb je in ieder geval je lijstje bij je. Zelf was ik dus (weer eens) mijn lijstje vergeten. Maar de anderen gezinsleden waren thuis en die heb ik gevraagd om een foto te maken. Met dank aan deze tip van een meneer die samen met mij stond te wachten totdat de supermarkt openging 😉 

Als je weet wat je nodig hebt, kun je het lijstje maken op de indeling van de supermarkt. Dan kun je in één keer door de winkelgangen lopen zonder weer terug te hoeven.

Kies je tijdstip

Probeer zoveel mogelijk op rustige momenten de boodschappen te doen. Als het even kan, ga dan alleen. Het is nu niet de tijd voor een sociaal uitje. Als het niet anders kan, neem dan je kind mee. Maar laat het niet door de winkel rennen, maar laat je kind bij jou blijven. Het is voor nu gewoon niet anders.

Meestal is de zondag om 10 uur een rustige tijd. Maar dat gold niet voor vandaag. Kennelijk waren meer mensen op het idee gekomen om vroeg de boodschappen te doen.

Boodschappen laten bezorgen is natuurlijk ook een optie. Maar het is nu lastig om een bezorgmoment te kiezen door de grote drukte. En het nadeel vind ik dat je de datum niet kunt controleren. En zeker als je voor een week de boodschappen bestelt, is het prettig dat de melk ook een ruime houdbaarheidsdatum heeft en niet dat die binnen 2 dagen al over de datum is.

Boodschappen doen met 1.5 meter afstand

Je boodschappen doen met 1.5 meter afstand bewaren valt niet mee. Dat komt vooral doordat niet alle consumenten zich hiervan bewust zijn, er niet aan denken of de enkeling die het gewoon onzinnig vindt. Je moet dus ogen rondom hebben. Plus bereid te zijn om te wachten voordat je verder kunt. Dat komt dan o.a. doordat mensen midden in een gangpad stil blijven staan om te bedenken wat ze nodig hebben? Of ze aarzelen bij het schap en gaan dan uitgebreid overleggen wat ze mee zullen nemen.

Het lijkt soms wel of mensen van links naar recht schieten, plotseling stil blijven staan of weer teruglopen. Je hebt het gevoel dat je constant aan het slalommen bent. Als we met z’n allen hierop letten dan zal het makkelijker zijn om gezamenlijk die 1.5 meter afstand te bewaren.

In de supermarkt kun je het winkelwagentje als een soort van schild gebruiken. Je loopt daarbij niet achter de kar, maar je houdt de boodschappenkar naast je, terwijl je vlak langs de schappen loopt.

Niet iedereen is zich altijd bewust van de regel om afstand te bewaren. Met de huidige regels die zijn ingesteld kun je daar makkelijk een beroep op doen. Steek bijvoorbeeld je hand uit en zeg met een glimlach, we moeten anderhalve meter afstand tussen ons bewaren of iets in die trant.

Wat ook helpt is als je de vraag op jezelf betrekt. Dus niet: u moet afstand houden, maar beter: ik vind het prettig als we anderhalve meter afstand tussen ons bewaren. Dat komt wat vriendelijker over. Als mensen ronduit negatief reageren, verspil daar dan geen energie aan. Haal je schouders op en loop zo snel mogelijk om deze klant heen.

Zo kwam ik vanmorgen ook mensen tegen die eveneens probeerden om die afstand te bewaren en dat bracht ons humor en saamhorigheid. Want of we nu willen of niet, we zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje.

Naar de kassa

Ook bij de kassa is het nog een hele kunst om de afstand te bewaren. Met de mensen voor je is het geen probleem, want die social distance bepaal je zelf. Maar de mensen die achter je aansluiten kun je best vriendelijk verzoeken om afstand te houden. En de meeste mensen zullen dat ook zeker doen. Je ziet ze ook echt even denken, o ja, dat is waar ook. We moeten afstand bewaren 😉

Afrekenen kan het beste met de pin of contactloos gebeuren. Dat voorkomt onnodig handcontact met de kassamedewerker. Als je alleen contant geld hebt, leg het dan neer en pak het wisselgeld op zonder handcontact.

In een aantal supermarkten kun je er voor kiezen om je boodschappen te scannen. Je kunt daarna de boodschappen meteen in de tassen doen, dat scheelt inpakken bij de kassa.

En vergeet vooral bij thuiskomst niet om je handen goed met zeep te wassen 😉

Afstand bewaren is gewoon belangrijk

De maatregel om afstand te bewaren is gewoon zo ontzettend belangrijk. We moeten dit met z’n allen doen. En als je het allemaal overdreven vindt, doe het dan niet voor jezelf maar voor de ander! Het virus is er, elke dag komen er meer besmettingen bij en overlijden er mensen. En ja tijdens het griepseizoen overlijden er ook mensen. En in het verkeer en in en rond het huis gebeuren er ook dodelijke ongelukken.

Maar dit is een nieuw virus. Mensen hebben hier nog geen afweer tegen. Dat krijg je pas als je het hebt gehad.

De ziekenhuizen in Brabant stromen vol. Ondertussen worden er vanuit deze ziekenhuizen patiënten naar elders vervoerd om bedden leeg te maken voor de grote stroom zieken die nog moet komen. En zolang we met z’n allen geen afstand bewaren, zal deze groep alleen maar groeien, groeien en groeien. En dan is er straks waarschijnlijk een tekort aan bedden en te weinig zorgmedewerkers voor iedereen die dringend behoefte heeft aan zorg.

Update 24 maart: Door de nieuwe maatregelen die de supermarkten nemen wordt het steeds makkelijker om de 1.5 meter afstand te bewaren. 

Update 25 maart: Volgens het RIVM stabiliseert de verspreiding van het virus momenteel. 

 

 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X