Besparen op je energierekening met ledverlichting
Gepubliceerd op: 13 december 2021

Besparen op je energierekening is altijd goed natuurlijk. Maar zeker bij de huidige energieprijzen is het slim om minder stroom en gas te gebruiken! Door de verwarming een graadje lager te zetten en door korter te douchen kun je al een hoop geld besparen. En door te kiezen voor ledverlichting kun je ongemerkt nog meer besparen op je vaste lasten.

De energierekening pakt gunstiger uit wanneer je kiest voor ledverlichting. Led lampen gebruiken minder energie dan de ouderwetse gloeilamp. Maar ook de halogeenlamp is veel duurder in het gebruik dan de ledlamp.

Besparen op je energierekening

Besparen op je energierekening kun je heel makkelijk doen door te kiezen voor ledlampen.

Een ledlamp is ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp ca 90% zuiniger in het stroomgebruik. En bij de halogeenlamp is dit ongeveer 85%.

Daarbij gaat de ledlamp maximaal 50.000 branduren mee.  Als je dat vergelijkt met de gloeilamp welke na ca 1.000 branduren weggegooid kan worden.

Ledverlichting heeft talloze mogelijkheden

Of je nu fel licht op je werkblad in de keuken wil, prettig licht om achter een beeldscherm te werken of ’s avonds lekker wil relaxen bij gedimd sfeerlicht. Met led lampen is dat allemaal mogelijk!

besparen op je energierekening - ledlampen

Ledverlichting is verkrijgbaar binnen de kleurtemperaturen van 2.700K tot 6.500K. Hierdoor heb je echt heel veel keuze in de kleur van de verlichting. Daarbij zijn ledlampen ook nog eens in verschillende armaturen te verkrijgen. De variatie is inmiddels groter dan hetgeen we bij de gloeilamp gewend zijn geweest.

Lichtkleur bepalen

Bij de verlichting staat het vaak het mooist wanneer de lichtbronnen dezelfde kleurtemperatuur oftewel toon hebben. Je kunt dit vergelijken met een wit shirt. Een wit shirt kun je naast een shirt in een andere kleur leggen, en het shirt is nog steeds wit. Maar wanneer je een nieuw wit shirt naast je oude witte shirt legt zal je wel kleurverschil zien.

Watt versus lumen

Bij een ledlamp vind je het aantal watt terug op de verpakking, maar ook het aantal lumen. Het aantal watt geeft het stroomgebruik aan. De lichtintensiteit wordt echter met lumen aangegeven.

Aan- en weer uitdoen

Als je een kamer verlaat en er blijft niemand achter, schakel dan de verlichting uit. Je bespaart hiermee op een simpele manier stroom. 

Je hoort wel eens dat het vaak uit en weer aandoen van de lampen extra stroom kost. Dit is niet waar! Wat wel kan gebeuren is dat een lamp wat sneller slijt, wanneer de verlichting regelmatig aan en weer uit wordt gezet. 

Maar een ledlamp kan dit wel hebben. Stel dat je bijvoorbeeld de wc- of gangverlichting regelmatig aan en weer uitschakelt, dan zou dit je wat branduren schelen. Een ledlamp heeft maximaal zo’n 50.000 branduren. Stel dat door slijtage er zelfs 15.000 uur worden verspild, dan houd je nog altijd 35.000 branduren over. Dan doe je alsnog heel veel jaren met één ledlamp.  

Categorieën

Download onze app

Product van de maand




Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X