Begraven of gecremeerd worden: dit moet je weten
Gepubliceerd op: 6 november 2022

Er komt een moment dat de laatste dag aanbreekt. Het is fijn om van tevoren al te weten wat er met je lichaam gebeurt na de dood. Wanneer het moment komt, moeten er dingen geregeld worden. Als je het fijn vindt om hier zelf invloed op uit te oefenen en het je nabestaanden zo makkelijk mogelijk te maken, kun je keuzes van tevoren maken.

Eén van de belangrijke vragen is of je begraven of gecremeerd wilt worden. In deze blog gaan we jou informeren over beide opties, zodat je weloverwogen jouw keuze kunt maken.

Denk na over jouw eigen uitvaart

Wanneer je komt te overlijden, zal er een uitvaart volgen; als je specifieke wensen hebt is het belangrijk dat je die noteert. Zorg dat je dierbaren weten waar ze de notities terug kunnen vinden. Naast het nadenken over de details van de uitvaart, is het financiële aspect van de uitvaart ook belangrijk. Een mooie uitvaart kan namelijk aardig oplopen in de kosten: je zit al snel aan minimaal €7500. Misschien heb jij niet zo veel geld op je spaarrekening staan.

Dit zou betekenen dat je nabestaanden zelf de kosten van de uitvaart moeten betalen. Als je dit liever niet wilt, kun je kiezen voor een uitvaartverzekering, dan betaal je maandelijks een bedrag en wanneer je overlijdt, keert de verzekeraar het afgesproken bedrag uit. Hiermee kan de uitvaart worden bekostigd.

Begraven worden

Een uitvaartverzekering afsluiten kan ook slim zijn wanneer je liever wilt dat jouw nabestaanden niet alles zelf hoeven te regelen. Dit is fijn om te weten, want er moet veel geregeld worden bij een begrafenis. Hier staat wel tegenover dat de nabestaanden een plek hebben om jou te kunnen herdenken. Wanneer je kiest voor een begrafenis, is het goed om na te denken over de plek waar je begraven wil worden. Dit mag over het algemeen alleen maar op begraafplaatsen, een uitzondering is zeer zeldzaam. Zou je heel graag op eigen terrein begraven willen worden? Informeer hier dan wel naar.

Het is goed om te weten dat jouw lichaam niet altijd kan blijven rusten op dezelfde plek, tenzij je het graf koopt. Wanneer je het graf huurt, kun je huren voor tien tot vijftig jaar, daarna kan het huurcontract verlengd worden met vijf tot twintig jaar.

Gecremeerd worden

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om gecremeerd te worden. Dit is om meerdere redenen. Er zijn veel mensen die het fijn vinden om dichtbij hun geliefden te blijven. Ook vinden mensen het mooi om uitgestrooid te worden op een speciale plek. Dit zijn allemaal mogelijkheden wanneer je wordt gecremeerd. Deze keuze wordt ook regelmatig gemaakt, omdat een crematie een stuk goedkoper kan zijn dan een begrafenis. Dit komt doordat er geen kist en grafsteen gekocht hoeven te worden. Daarnaast hoef je ook geen grafrechten te betalen.

We hopen dat je wat meer informatie hebt kunnen verzamelen over deze twee opties en op deze manier een weloverwogen keuze kunt maken.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X