beginnen met beleggen
Wat zijn de eerste dingen die je moet weten voordat je gaat beginnen met beleggen?
Gepubliceerd op: 30 oktober 2020

Wat kun je nog meer met je geld doen, behalve uitgeven (altijd leuk natuurlijk) en sparen (heel verstandig)? Ik hoor steeds vaker in mijn omgeving dat beleggen een veel beter rendement geeft dan sparen. Maar het is best wel een hele stap om te beginnen met beleggen, vooral als je geen economisch wonder bent zoals ondergetekende.

De rente op spaarrekeningen is nog nooit zo laag geweest. Bij een aantal banken is dit nu zelfs al gedaald tot 0%. En bij sommige banken kun je zelfs te maken krijgen met een negatieve spaarrente. Het is daarom zeker de moeite waard om te kijken welke opties er verder zijn om je spaarvermogen te laten groeien. Want laten we eerlijk wezen, het is toch veel prettiger leven als je weet dat je geld achter de hand hebt. 

Beginnen met beleggen

Geld is voor mij niet het belangrijkste. Maar ik vind het wel een geruststellende gedachte als er een financiële buffer is, een appeltje voor de dorst zeg maar. En het hebben van geld achter de hand geeft toch ook een bepaalde mate van financiële vrijheid. Je kunt gaan beleggen, omdat je later misschien een sabbatical wilt opnemen of een eigen bedrijf beginnen. Of je bouwt een pensioenpot op, want wie weet, is er over 30 jaar nog wel AOW? En dan is het altijd fijn als je eigen vermogen achter de hand hebt.

De lage rentestand is voor mij aanleiding geweest om me toch eens te verdiepen in de wereld van beleggingen. Enerzijds voelde het best wel griezelig want waar wilde ik aan beginnen als complete leek! Aan de andere kant was het ook wel spannend en het idee dat het geld voor mij zou kunnen werken, was ook motiverend.

De eerste stap was om me te verdiepen in het beleggen. Daarvoor struinde ik het internet af op zoek naar allerlei informatie over online beginnen met beleggen. Zo kwam ik erachter dat het dus mogelijk is om eerst ‘droog’ te oefenen zonder dat je geld hoeft in te leggen. Je kunt dus ervaren hoe het voelt als je aan het beleggen bent.

Tip: het is echt heel belangrijk dat je veel research doet voordat je überhaupt begint met beleggen. 

Wat houdt beleggen precies in?

Wanneer je gaat beleggen, dan investeer je een bedrag gedurende een bepaalde termijn. Dit kan zowel voor een korte periode zijn als voor een langere tijd. Het doel is om aan het einde je belegging met winst te verkopen.`

Je kunt bijvoorbeeld gaan beleggen in aandelen, opties, grondstoffen, EFT’s, obligaties en vastgoed.

Als je geld investeert in bijvoorbeeld de aandelen van een bedrijf dan kun je geld verdienen als de aandelen meer waard worden. Maar het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan en de aandelen kunnen in waarde dalen, waardoor je geld verliest!

Tip: ga alleen beginnen met beleggen als je denkt dat het iets voor jou is.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Belangrijk is dat je niet al je spaargeld gaat investeren. Maar houd geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Eigenlijk moet het zo zijn dat je alleen gaat beleggen met geld wat je kunt missen. Voordat je begint met beleggen is het verstandig om een overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven, zodat je kunt uitrekenen hoeveel je maximaal aan het beleggen kunt spenderen.

Leuk weetje: het schijnt dat vrouwen beter zijn in beleggen dan mannen. 

Waar kun je in beleggen?

Grofweg zijn er twee mogelijkheden waarin je kunt beleggen:

  • Je kunt investeren in een beleggingsfonds of EFT’s. Als je besluit om hierin te investeren dan hoef je je niet zelf te buigen over de verschillende mogelijkheden. Dat werk wordt gedaan door de fondsmanager. Een beleggingsfonds kun je het beste zien als een winkelwagentje waarin verschillende beleggingen liggen. Hierdoor is het risico wat je loopt beperkt. Want als het ene bedrijf wat minder goed draait dan wordt dat wellicht weer opgevangen door andere bedrijven die wel goed presteren. Als je besluit om in een beleggingsfonds te stappen ben je jaarlijks wel een bepaald percentage kwijt. Want ook de fondsmanager en beursanalisten moeten natuurlijk betaald worden.
  • Je kunt er voor kiezen om zelf te bepalen waarin je investeert. Hierbij zoek je zelf de bedrijven of andere beleggingsmogelijkheden op. Dit lijkt mij zelf het leukste om te doen. Vooralsnog ben ik nog aan het oefenen met virtueel geld, maar als ik het gevoel heb dat ik het beleggen een beetje onder de knie heb, dan ga ik zeker de sprong wagen om het helemaal zelf te doen.

Moet je veel geld hebben om te beleggen?

Nee, je hoeft absoluut niet rijk te zijn om te starten met beleggen. Je hoort wel eens bedragen dat je minimaal € 5.000,00 of meer moet kunnen inleggen, maar dat is niet zo. Ook met maandelijks bijvoorbeeld € 10,00 tot € 100,00 kun je beginnen met beleggen.

Tot slot 

Beleggen is niet zaligmakend, je kunt namelijk ook je geld verliezen wat je geïnvesteerd hebt. Daarom is het o zo belangrijk dat je alleen gaat beleggen met geld dat je werkelijk kunt missen! En houd er rekening mee dat beleggen iets is van de lange termijn. Natuurlijk kun je mazzel hebben en meteen flink verdienen, maar de realiteit is dat het jaren kan duren voordat je je vermogen ziet groeien. Maar je rendement bij beleggen is hoger dan op dit moment op een spaarrekening. Maar je loopt ook meer risico.

Beleg jij en heb je tips voor onze lezers of wil je ook gaan beginnen met beleggen? Laat dan hieronder een reactie achter. 
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X