basis van het schoonmaken
De basis van het schoonmaken – De 4 elementen
Gepubliceerd op: 5 januari 2023

Geregeld krijg ik de vraag voorgelegd welke schoonmaakmiddelen je nu het beste kunt gebruiken. Niet alle schoonmaakproducten zijn voor elke vlek en ondergrond geschikt. Om te weten hoe je elke vervuiling kunt schoonmaken, is het goed om te weten wat er tijdens het schoonmaakproces gebeurt. En als je dat weet dan wordt het een stuk makkelijker om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen.   

We denken er eigenlijk niet over na hoe we schoonmaken. Vaak maak je schoon op de manier die je van huis uit hebt meegekregen. Dat kan zijn met het emmertje sop of met een vochtig schoonmaakdoekje eventueel gecombineerd met een reiniger. Of je kiest voor het stoomapparaat. Er zijn meerdere manieren om schoon te maken en je moet gewoon kiezen voor de manier die jijzelf het prettigste vindt werken.

De basis van het schoonmaken

Schoonmaken lijkt simpel en dat is het ook, je moet alleen wel weten wat je doet. Je kunt veel oppervlakken prima schoonmaken met een klamvochtig schoonmaakdoekje eventueel gecombineerd met een reiniger. Maar je krijgt op deze manier niet altijd alle vlekken weg.

Om goed te kunnen schoonmaken zijn deze vier elementen van belang:

 

  • Chemie (schoonmaakproduct)
  • Tijd (tijd die nodig is om schoon te maken, inwerktijd)
  • Temperatuur (van het water, sopje)
  • Beweging (poetsen, schrobben, wrijven)

Deze vier factoren hebben invloed op elkaar. Als je bijvoorbeeld de factor tijd wilt verlagen, dan zal je een sterker schoonmaakmiddel moeten gebruiken of een schoonmaakapparaat inzetten waardoor je een krachtigere beweging kunt maken.

Deze vier elementen vormen samen de cirkel van Sinner. Alle vier de factoren zijn bepalend voor het uiteindelijke schoonmaakresultaat.

Als je gaat schoonmaken kun je niet zomaar een willekeurig schoonmaakmiddel gebruiken. Je moet eerst weten wat voor vlek of welk vuil je wilt gaan aanpakken. En ook het oppervlak wat je wilt gaan schoonmaken is van invloed op de keuze van de reiniging.

Het te reinigen oppervlak

Niet alle materialen mogen met elke reiniger worden schoongemaakt. Marmer en natuursteen mag je bijvoorbeeld nooit reinigen met een zuur product zoals azijn. Dit  bijt namelijk uit en deze plekken zijn zeer lastig om te verwijderen, als dat al lukt!

Aluminium mag bijvoorbeeld weer niet in aanraking komen met baking-soda. Het aluminium kan gaan verkleuren of zelfs gaan roesten. Marmer mag je trouwens ook niet schoonmaken met baking-soda, omdat dit middel ook een bijtende werking heeft op natuursteen.

Voordat je gaat schoonmaken is het raadzaam om te kijken of je in huis bepaalde oppervlakken, meubelen en/of voorwerpen hebt die absoluut niet met bepaalde reinigers of huis-, tuin- en keukenmiddeltjes in aanraking mogen komen.

De Ph waarde van de schoonmaakproducten

Om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen is het goed om te kijken naar de Ph-waarde van de betreffende reiniger. 

De Ph-waarde geeft de zuurtegraad van het schoonmaakmiddel aan. De Ph-waarden lopen van 0 tot 14, waarbij de Ph-waarde 7 neutraal is. Alles onder de 7 is een zuur en alles wat boven de 7 is een alkalisch oftewel basisch product.

Allesreinigers hebben als het goed is altijd een Ph-waarde van 7, ze zijn dus Ph neutraal. Alle reinigers vanaf 6.9 en lager behoren tot de zuren. Vanaf een Ph-waarde van 7.1 en hoger behoren ze tot de ontvetters.

Met een zure reiniger kun je o.a. kalk en roest verwijderen. Met een basische reiniger kun je juist ontvetten.

Je kunt je voorstellen dat een ontkalker met een Ph-waarde van 3 beter ontkalkt dan een product met een Ph-waarde van 5. Hetzelfde geldt voor de ontvetters. Een ontvetter met een Ph-waarde van 13 ontvet beter dan een product met een Ph- waarde van 9.

Een zure reiniger

Een zure reiniger wordt vooral gebruikt om kalk te verwijderen. Maar je kunt het ook inzetten bij het elimineren van bijvoorbeeld roest, cement, urinesteen en schimmel. Het zuur in de reiniger lost de vervuiling op, waardoor je het (meestal) makkelijk kunt verwijderen. Je gebruikt een zuur reinigingsmiddel vaak in vochtige ruimtes zoals de badkamer en wc.

Neem bijvoorbeeld cola, dit heeft een gemiddelde Ph-waarde van rond de 2.7. Het is dus een zuur product. Je leest nog wel eens dat je roest kunt oplossen door cola in te zetten. En het werkt inderdaad en dat komt door de hoge zuurgraad in de cola.

Kijk overigens ook goed naar het te reinigen oppervlak. Niet alle ondergronden kunnen een zure reiniger verdragen! Het kan zijn dat je niet alleen het vuil verwijdert, maar dat ook het oppervlak beschadigd wordt.

Alkalische reinigers

Alkalische reinigers (ook wel basisch genoemd) zijn ontvetters. Ammonia, soda, zeep maar ook een gootsteenontstopper zijn voorbeelden van alkalische reinigers. Ammonia heeft een Ph-waarde van rond de 11.5. Soda schommelt rond een Ph-waarde van 12. De gootsteenontstopper heeft de hoogste waarde, namelijk Ph-14. 

Vetten zijn in de basis zuur en hebben daarom een alkalische tegenhanger nodig om de vervuiling te verwijderen. Hoe alkalischer de reiniger, des te beter/sneller het vet oplost.

Een ontvetter gebruik je uiteraard in de keuken. Maar je kunt er o.a. ook vieze velgen mee schoonmaken, houtwerk ontvetten voor het schilderen (ammonia), ramen en spiegels reinigen.

Water is een transportmiddel

Water speelt een grote rol bij het schoonmaakproces. De belangrijkste functie van water tijdens het schoonmaakproces is het ’transporteren’. Water helpt namelijk om het loszittende vuil te verplaatsen en vervolgens om de viezigheid weg te nemen.

Na het schoonmaken blijven er soms nog wat druppels achter. Omdat deze vaak miniscule waterdruppeltjes nog een restje vuil kunnen bevatten is het een goed idee om het oppervlak of het voorwerp na te drogen.

Dit kan d.m.v. een katoenen luier, theedoek of een professionele droogdoek. Hiermee verwijder je ook de eventuele laatste restjes vuil, waardoor het oppervlak helemaal schoon is.

Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X