Alles wat je moet weten over de verschillende hypotkeekvormen
Gepubliceerd op: 12 maart 2023

Bij het afsluiten van een hypotheek kom je voor verschillende keuzes te staan. Zo moet je onder meer een geschikte hypotheekvorm kiezen. Omdat er verschillende hypotheekvormen zijn, weet je waarschijnlijk niet precies wat de beste keuze is. Daarom helpen wij je hier een handje bij.

In deze tekst zetten we namelijk een aantal hypotheekvormen op een rijtje en vertellen wij je alles wat je hierover moet weten.

Annuïteitenhypotheek

Kies je voor een annuïteitenhypotheek? Dan blijft de som van rente en aflossing gelijk tijdens de gehele looptijd van de lening. In de eerste jaren betaal je vooral veel rente en weinig aflossing, maar gedurende de jaren ga je steeds meer aflossing en minder rente betalen. Eén van de grote voordelen van een annuïteitenhypotheek is dat je (bruto) maandlasten iedere maand hetzelfde zijn. Verwacht je dat je in de toekomst meer geld kunt en wilt besteden aan een hypotheek? Dan kun je een extra hypotheek opnemen en kiezen voor annuïteit.

Lineaire hypotheek

Een tweede hypotheekvorm waaruit je kunt kiezen is de lineaire hypotheek. Wanneer je voor deze vorm kiest, los je iedere maand hetzelfde bedrag af.

 De som van rente plus aflossing neemt wel af als je voor een lineaire hypotheek kiest. De rente wordt namelijk steeds lager en dat zorgt ervoor dat jouw maandlasten dalen. Deze hypotheekvorm is vooral geschikt als je nu meer kunt (en wilt) besteden aan je hypotheek en in de toekomst meer geld over wilt houden voor andere dingen.

Aflossingsvrije hypotheek

De meeste mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Zo bieden veel banken je bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen. Bij deze hypotheekvorm ben je tijdens de looptijd niet verplicht om geld af te lossen. Wel moet je er op de afgesproken einddatum voor zorgen dat het hele bedrag afgelost is. Je betaalt bij een aflossingsvrije hypotheek alleen rente over de hypotheekschuld.

Bankspaarhypotheek

Wanneer je voor een bankspaarhypotheek kiest, los je tijdens de looptijd niets af. Om het geleende bedrag aan het einde van de looptijd toch af te kunnen lossen, stort je iedere maand geld op een geblokkeerde spaarrekening.

 Op de einddatum van de hypotheek komt het geld op deze rekening vrij en kun je er de hele lening in één keer mee aflossen.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek lijkt veel op een bankspaarhypotheek, maar er zijn ook verschillen. Zo spaar je bij deze hypotheekvorm geld in een kapitaalverzekering om de lening aan het einde van de looptijd af te lossen. De rentevergoeding die je krijgt over het gespaarde geld is bij een spaarhypotheek gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Hierdoor kun je dit tegen elkaar wegstrepen.

Wat is de beste hypotheekvorm?

Ondanks dat je inmiddels aardig goed weet welke hypotheekvormen er zijn, twijfel je misschien nog wat in jouw situatie de beste optie is. Kies in dat geval niet lukraak een hypotheekvorm, maar schakel een hypotheekadviseur in Alkmaar in. Zo’n iemand kan je niet alleen alles vertellen over de verschillende hypotheekvormen, maar kan je ook adviseren wat voor jou de beste optie is. Aan het inschakelen van een hypotheekadviseur zijn weliswaar kosten verbonden, maar uiteindelijk kun je deze kosten makkelijk terugverdienen door de juiste hypotheekvorm te kiezen.
Categorieën

Download onze app

Product van de maand
Nieuwsbrief en schema’s

Schrijf je nu in! 
* Deze velden zijn verplicht
Huishoudschema's 
Informatieve nieuwsbrieven 
Laat je huishouden op rolletjes lopen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

X