In 2050 gooien we wereldwijd zeventig procent meer afval weg dan op dit moment, als er niet wordt ingegrepen. Dat heeft de Wereldbank onlangs bekend gemaakt. We produceren nu met z’n allen in Nederland jaarlijks voor tonnen aan afval. Restafval, GFT, glas, papier, plastic, chemisch afval etc. Doe jij aan afval scheiden en lever je dat allemaal apart in of doe je zomaar wat. 

In de vorige eeuw was het eenvoudig met het afval. Het meeste werd gewoon in de grijze vuilniszak gepropt en één of zelfs twee keer per week kwam de vuilnisman langs de deur om de zakken op te halen. Soms werd er wel wat gedaan aan afval scheiden. Het oud papier kon je bijvoorbeeld inleveren bij het Leger des Heils en voor het groenteafval kwam de schillenboer aan huis. Bij ons thuis zelfs nog heel ouderwets met paard en wagen 😉

De melkboer bracht dagelijks de glazen flessen met melk en yoghurt en hij nam de lege flessen weer met zich mee. Als ik daaraan terug denk produceerden we in die jaren eigenlijk veel minder afval dan we tegenwoordig doen.

Afval scheiden is goed voor het milieu

In Nederland produceren we jaarlijks ruim 488 kilo afval per persoon. We gaan steeds meer afval gescheiden inleveren. En dat is belangrijk, want we besparen hierdoor op grondstoffen en energie. Maar waar laat je het gescheiden afval?

Er zijn verschillende oplossingen voor het gescheiden inzamelen van GFT, PMD, restafval, papier en glas. Zoals de makkelijk te openen Bo Touch Bin afvalbak. Je kunt ook kiezen voor een systeem waarbij je de emmers aan de wand bevestigdJe kunt de afvalbakken in verschillende maten en kleuren bestellen wat het afval scheiden alleen nog maar eenvoudiger maakt.

Oud papier en glas

Zeventig procent van het papier en glas wordt gescheiden opgehaald. Bij het oude papier kunnen ook de kartonnen verpakkingen en de lege wc rolletjes worden ingeleverd. Glas kan oneindig veel keren hergebruikt worden. En je mag tegenwoordig de potten met deksel in de glasbak gooien. Je hoeft de glazen potten ook niet meer om te spoelen en dat scheelt ook weer energie (warm water).

Uit onze opruimcursussen blijkt dat veel huishoudens last hebben van rondslingerend papier. Denk hierbij aan reclamefolders, oude kranten of huis aan huis bladen, enveloppen met post wat meteen na het lezen weg kan. Een gouden opruimregel is dat het vooral niet teveel tijd en/of handelingen moet kosten om iets op te ruimen. In het geval van het oude papier dus het weggooien.

Daarom raden wij altijd om een papierbak neer te zetten waar je in één handeling iets in kunt gooien. Dus niets geen gedoe met deksels, maar een open bak die je neerzet in de buurt van bijvoorbeeld het aanrecht of de eettafel. Of de plek waar bij jou thuis het oude papier zich ophoopt.

GFT en PMD

Van het GFT afval wat gescheiden wordt ingezameld wordt compost en biogas gemaakt. Biogas is een groen gas dat in Nederland regelmatig wordt bijgemengd in het aardgasnet. In een aantal gemeentes kun je deze compost afhalen om het als bodemverbeteraar in je eigen tuin te gebruiken. Het is o.a. ook te koop bij de verschillende tuincentra’s.

Bij het goed scheiden van afval zal in verreweg de meeste huishoudens het PMD (plastic, blik en drinkpakken) het meest voorkomende afval zijn. We kunnen dit in één zak inleveren, omdat het later eenvoudig in een sorteerfabriek van elkaar gescheiden wordt. Er wordt van dit afval weer nieuwe drinkpakken gemaakt en blikjes worden gerecycled tot nieuwe verpakkingen. Maar er kunnen ook andere producten van gemaakt worden.